Venninne av Sør-Koreas tidligere president dømt til 20 års fengsel 

Choi Soon-sil avbildet idet hun ankom domstolen i Seoul tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Choi Soon-sil avbildet idet hun ankom domstolen i Seoul tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Choi Soon-sil, venninnen til Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye, er dømt til 20 års fengsel for maktmisbruk og bestikkelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Choi er også dømt til å betale en bot på 18 milliarder won, i overkant av 130 millioner kroner.

Fengselsstraffen er mildere enn påtalemyndighetens påstand om 25 års fengsel.

– Den tiltalte er dømt til 20 års fengsel, sa dommer Kim Se-yoon da dommen falt tirsdag.

Choi har utnyttet «langvarige private bånd» til Park ved å tvinge selskaper til å donere penger til stiftelser kontrollert av Choi, sa dommeren.

– Hun tok imot til sammen 14 milliarder won (om lag 95 millioner kroner) fra selskapene Samsung og Lotte og blandet seg i stort omfang inn i statlige affærer, sa Kim.

– Den tiltaltes skyld er tung, la han til, og sa tiltalte ikke hadde vist noen tegn på anger.

– Personlig gevinst

Choi misbrukte sitt nære forhold til Park for å oppnå personlig gevinst, heter det i dommen. Chois forbrytelser var alvorlige og førte til at riksrettssaken mot president Park ble utløst, heter det videre.

I samme sak er styreformannen i Lotte Group, Sør-Koreas femte største konsern, dømt til to og et halvt års fengsel, og Parks tidligere medarbeider Ahn Jong-beom dømt til seks års fengsel.

Samsung-arving Lee Jae-yong er tidligere dømt til fem års fengsel for korrupsjon, men han anket og fikk tidligere denne måneden dommen redusert til to og et halvt års fengsel. Dermed ble Lee løslatt.

– Sentral i korrupsjonsskandalen

Choi var tiltalt for å ha utnyttet sitt vennskap med daværende president Park og for å ha presset 50 av landets største selskaper til å utbetale store beløp til to stiftelser som hun kontrollerte.

Tidligere i rettssaken beskrev aktor henne som sentral i korrupsjonsskandalen som rammet Park i 2016 og som førte til masseprotester og beslutningen om å stille Park for riksrett.

– Hun var skandalens alfa og omega, sa aktor.

Fra før er Choi dømt til tre års fengsel for å ha presset et universitet til å gi studieplass og flere andre fordeler til sin datter.

Chois far Choi Tae-min var leder for en religiøs sekt og en støttespiller for Park fram til han døde i 1994. Choi Soon-sil var relativt ukjent for offentligheten fram til slutten av 2016, da de første avsløringene dukket opp.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært