ANC ber Zuma gå av 

Cyril Ramaphosa deltok mandag i et ANC-møte der Zumas fremtid var tema. Foto: Brenton Greach/ AP / NTB scanpix
Cyril Ramaphosa deltok mandag i et ANC-møte der Zumas fremtid var tema. Foto: Brenton Greach/ AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ledelsen i Sør-Afrikas regjeringsparti ANC ber Jacob Zuma gå av og forventer at presidenten svarer innen onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiets generalsekretær Elias Sekgobelo Magashule presenterte beslutningen tirsdag på en pressekonferanse i Johannesburg.

Ifølge Magashule har Zuma (75) tidligere bedt om å få bli sittende som president i en periode på mellom tre og seks måneder til. Dette er blitt avvist av partiledelsen.

Magashule sier partiet vil fortsette en dialog med Zuma, men at han forventes å gi et svar onsdag.

– Når vi tilbakekaller vår kandidat, regner vi med at han gjør det vi forventer av ham, sier generalsekretæren.

Mistillit

Zuma er ikke nødt til å rette seg etter ANCs beslutning. Men hvis han fortsetter å nekte å gå av, vil det etter alt å dømme bli fremmet mistillitsforslag mot ham i nasjonalforsamlingen.

Dette kan skje i løpet av få dager. Hvis både ANC og opposisjonen stemmer mot Zuma, vil hans tid som president trolig være over.

ANC-leder og visepresident Cyril Ramaphosa (65) ventes å overta som ny president i Sør-Afrika. Han lovet nylig en rask løsning på striden rundt Zuma.

Magashule bekrefter at ANC ønsker at Ramaphosa tar over ledelsen av landet. 65-åringen var med på å lede samtalene som førte til at det rasistiske apartheidregimet i Sør-Afrika opphørte på 1990-tallet. Senere var han i en periode forretningsmann, før han vendte tilbake til politikken.

– Veldig arrogant

ANCs mektige landsstyre avsluttet natt til tirsdag et 13 timer langt møte om Zumas framtid. Konklusjonen ble at presidenten må gå av, ifølge flere sørafrikanske medier og nyhetsbyrået Reuters.

Ramaphosa og Magashule skal ha møtt Zuma rundt midnatt og fortalt ham om beslutningen. Men presidenten nektet angivelig å følge ordre.

– Han var veldig arrogant. Han sa at han ikke går noen steder og at han ikke har gjort noe galt, sier en kilde i partiet til avisa Mail and Guardian.

Den 75 år gamle presidenten skal også ha truet med gjengjeldelse hvis ANC offentlig erklærer at han må trekke seg.

Anklager om korrupsjon

Ikke navngitte kilder opplyser til sørafrikanske medier at Zuma har bedt om sikkerhet for sin familie og dekning av rettslige utgifter – i tillegg til at han vil sitte noen måneder til som president.

Zumas tid ved makten har vært preget av skandaler og anklager om korrupsjon. Hvis ikke landet får en ny leder, kan Zuma bli en belastning for ANC fram mot valget i landet neste år.

– For hver dag som går med ham som president, taper ANC stemmer. Partiet vet at om han fortsetter ved makten, så kommer man til å miste flertallet, sa Henning Melber ved Nordiska Afrikainstitutet i Sverige nylig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært