Tre topper i ledelsen i Universitetssykehuset Nord-Norge går på dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen

UNN-direktør Tor Ingebrigtsen, styreleder Jorhill Andreassen og nestleder Erling Espeland går alle av etter trusselpåstander mot styrelederen i Helse Nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble klart etter et ekstraordinært styremøte fredag, som følge av trusselpåstandene mot mangeårig sykehusdirektør ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen. Styreleder Marianne Telle sa til Dagens Medisin onsdag kveld at hun under en telefonsamtale med Ingebrigtsen i desember følte hun ble truet

Ingebrigtsen har i etterkant beklaget at Telle følte seg truet, men fastholder at han ikke hadde ment det slik.

Bakgrunnen for truslene skal ha sammenheng med en lokaliseringskonflikt etter at Helse Nord ønsket et såkalt PCI-senter for behandling av pasienter med hjerteinfarkt lagt til Bodø. Fra før er det bare UNN som har et slikt tilbud i Nord-Norge. Nyetableringen i Bodø skal ledelsen ved sykehuset i Tromsø ha vært sterkt imot.

Framstilt som løgner

Under styremøtet ble det klart at også styreleder Jorhill Andreassen og nestleder Erling Espeland trekker seg med umiddelbar virkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge erklærer sin ubetingede støtte til Tor Ingebrigtsen og er svært kritiske til Telles versjon og at hun gikk offentlig ut om konflikten.

– Marianne Telle, Tor Ingebrigtsen og jeg hadde et møte om den samtalen som fant sted mellom Telle og Ingebrigtsen i forkant av Helse Nords styremøte 13. desember. Vi ble sammen enige om å legge saken bak oss og at det beste for å skape ro rundt den videre prosessen i Helse Nord var å ikke omtale hendelsen offentlig, sier Andreassen i uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det sier seg selv at når Telle kommer med en annen versjon, blir jeg fremstilt som løgner, sier hun.

– Fornøyd

I en pressemelding fredag ønsker ikke Telle å kommentere påstandene fra de to avtroppende styrelederne direkte.

– Jeg registrerer avgått styreleder og nestleders pressemelding. Den får stå for deres regning, sier hun i sin egen pressemelding der hun også sier at hun er «veldig fornøyd med at styret i Helse Nord RHF har fått et midlertidig styre på plass».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eivind Mikalsen overtar som styreleder og Helga Marie Bjerke som nestleder i det midlertidige styret i UNN, mens viseadministrerende direktør Marit Lind overtar som fungerende direktør inntil videre.

Ikke tillit

Tor Ingebrigtsen opplyste allerede tirsdag at han gir seg som sykehusdirektør, men at han var forberedt på å stå i stillingen ut oppsigelsestiden på et halvt år. Han nevnte ikke trusselsaken i begrunnelsen.

Både Espeland og Andreassen sier det vil være vanskelig å arbeide sammen med Marianne Telle for et best mulig helsetilbud i Nord-Norge og at det derfor er best at de trekker seg fra sine verv.

– Det er et problem for meg at jeg heller ikke lenger har den nødvendige tilliten til Marianne Telle, sier avtroppende styreleder Jorhill Andreassen.

– Jeg syns også at Marianne Telles fremstilling i mediene de siste dagene har hatt en veldig ensidig tyngde. Da blir min begrunnelse og motivasjon for å sitte i et styre som er underlagt hennes ledelse så sterkt redusert at jeg ikke vil kunne gjøre en god jobb, sier Erling Espeland i uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukultur

Legeforeningens president Marit Hermansen sier i en kommentar at det var riktig av Ingebrigtsen å gå av nå og at beslutningen er første steg i å skape ro ved UNN og Helse Nord.

– Våre tillitsvalgte har i årevis meldt ifra om en sviktende ledelses- og pasientsikkerhetskultur ved sykehuset, men lite har skjedd, sier hun.

Også Helsepartiets leder Lise Askvik sier i en kommentar at hun er kjent med mange varsler og advarsler omkring forholdene og lederkulturen ved UNN gjennom mange år,

Sykepleierforbundets tillitsvalgte på sykehuset synes imidlertid at det er trist at sykehusdirektøren går av.

– Jeg har kjent direktøren i mange år. Det bildet som vises i mediene nå, kjenner jeg ikke igjen, sier foretakstillitsvalgt May-Britt Marthinsen til NRK. Hun kritiserer også Helse Nords håndtering av saken.