UNRWA: – Trues av eksistensiell krise

USAs beslutning om å kutte støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har skapt frykt og bekymring blant millioner av palestinske flyktninger. Foto: AP / NTB scanpix
USAs beslutning om å kutte støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har skapt frykt og bekymring blant millioner av palestinske flyktninger. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) hevder at de trues av en eksistensiell krise etter at USA kuttet støtten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge var fredag vertskap for et møte i FN-hovedkvarteret i New York, for å diskutere krisen i UNRWA.

President Donald Trump kuttet i januar 500 millioner kroner i støtte til UNRWA, som gir mat, skolegang, helsetilbud og annen støtte til 5,3 millioner palestinske flyktninger på Vestbredden og Gazastripen og i Jordan, Libanon og Syria.

USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til UNRWA og har dekket rundt en firedel av organisasjonens budsjett.

Kuwait-bidrag

UNRWAs sjef på Gazastripen, Matthias Schmale, advarte for få dager siden mot matmangel på Gazastripen, der organisasjonen forsyner rundt 1 million mennesker med matrasjoner og driver 267 skoler og 21 sykehus og klinikker.

Bare Kuwait har til nå lovet ekstrabevilgning til UNRWA, drøyt 7 millioner kroner, for å dekke opp for amerikanernes kutt.

Framskynder

15 andre land har lovet å framskynde årets utbetalinger, blant dem Norge. Det er ikke nok, advarte UNRWAs representant i New York under fredagens møte.

– UNRWA står overfor en eksistensiell finansiell krise, sa Peter Mulrean fredag.

– USA har ennå ikke forklart hvorfor de besluttet å kutte 60 millioner dollar, la han til.

Vil presse palestinerne

USAs FN-ambassadør Nikki Haley slo i forrige måned fast at USA først gjenopptar bistanden til palestinerne dersom de vender tilbake til forhandlingsbordet og blir enige med Israel om en fredsavtale.

Palestinernes president Mahmoud Abbas nekter å ha noe mer med amerikanerne å gjøre, og viser til president Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

Formålsløst

Abbas har også gjort det klart at palestinerne finner det formålsløst å forhandle med Israel, all den tid landet fortsetter å utvide de ulovlige bosetningene på de okkuperte Vestbredden.

I neste måned skal det holdes en giverkonferanse for UNRWA i Genève, der håpet er å samle nok bidrag til å fylle opp for bortfallet av amerikansk støtte. FNs generalsekretær António Guterres deltar på konferansen, men det er uklart om USA stiller.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært