Stadig færre narkotikabeslag

Antall narkotikabeslag falt i fjor for fjerde år på rad. I 2017 ble det registrert 25.230 saker. Det er mer enn 6.000 færre enn i toppåret 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser Kripos' narkotika og dopingstatistikk for 2017. Tallene inkluderer både toll- og politibeslag.

MDMA-beslagene er imidlertid nesten tredoblet de siste årene. I fjor ble det beslaglagt 33.400 tabletter og 12,4 kg MDMA-pulver og -krystaller fordelt på rundt 1.160 beslag.

MDMA, tidligere gjerne kalt ecstasy, ble så godt som borte fra markedet i 2009. Det skyldtes et vellykket internasjonalt samarbeid om regulering av PMK, utgangsstoffet for MDMA-produksjon. Når MDMA nå er tilgjengelig som aldri før, skyldes det at produsenter har funnet nye utgangskjemikalier og produksjonsmetoder slik at produksjonen, som blant annet foregår i Belgia og Nederland, er i gang igjen for fullt.

Hasj og amfetamin

Til sammen for hasj, marihuana og cannabisplanter er det beslaglagt rundt 2.560 kilo fordelt på cirka 13.340 beslag. Antall beslag er uendret siden i fjor, opplyser Kripos. De beslaglagte mengdene er vesentlig mindre enn i rekordåret 2016, men omtrent på gjennomsnittet for det siste tiåret.

Det ble beslaglagt vel 500 kilo amfetamin og metamfetamin fordelt på rundt 5.460 beslag. Antall beslag er det samme som i fjor, mens beslaglagte mengder er blant de høyeste det siste tiåret. Styrkegraden er på 21 prosent, som er på nivået de siste årene år, men betydelig lavere enn på begynnelsen av 2.000-tallet.

Kokain og heroin

Det stoffet som beslaglegges fjerde hyppigst, etter cannabis, amfetaminer og benzodiazepiner, er kokain. Til sammen ble det beslaglagt 85 kilo fordelt på rundt 1.230 beslag. Det er på samme nivå som de siste par årene. Gjennomsnittlig styrkegrad har økt de siste årene og var i fjor på 54 prosent.

Heroinbeslagene økte imidlertid vesentlig i fjor. Det ble beslaglagt store mengder, fordelt på færre beslag. Det er beslaglagt nesten 100 kg heroin fordelt på ca. 640 beslag. Kun tre ganger tidligere er det beslaglagt mer heroin i løpet av et år, i 2004, 2009 og 2010. Samtidig fortsetter den kraftige nedgangen i antall beslag. Siden 2014 har det nesten vært en halvering av antall beslag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært