Koreanske statsledere møttes i OL-byen

Kim Yo-jong (t.v.) ankommer Sør-Korea sammen med Kim Yong-nam (t.h.). Søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Nord-Koreas seremonielle statsoverhode skal lørdag spise lunsj med Sør-Koreas president, men først skal de delta på åpningsseremonien i OL. Foto: Kim Ju-hyungl / Yonhap via AP / NTB scanpix
Kim Yo-jong (t.v.) ankommer Sør-Korea sammen med Kim Yong-nam (t.h.). Søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Nord-Koreas seremonielle statsoverhode skal lørdag spise lunsj med Sør-Koreas president, men først skal de delta på åpningsseremonien i OL. Foto: Kim Ju-hyungl / Yonhap via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas seremonielle statsoverhode Kim Yong-nam smilte og ga hverandre et håndtrykk under en mottakelse før OL-åpningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to lederne så begge avslappet ut da de møttes i forkant av åpningsseremonien for vinterlekene i Pyeongchang, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

90 år gamle Kim Yong-nam er den mest høytstående nordkoreanske tjenestemannen som har besøkt Sør-Korea siden Koreakrigen i 1950–53. Før han entret rommet der VIP-mottakelsen ble holdt, tok han et bilde av seg selv sammen med Moon og hans kone Kim Jung-sook.

Kim Yong-nam leder den nordkoreanske delegasjonen som besøker Sør-Korea i forbindelse med OL, der også søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, Kim Yo-jong, er blant deltakerne.

Delegasjonen ankom fredag Sør-Korea i privatflyet til Kim Jong-un, før reisen gikk videre med tog til OL-byen Pyeongchang.

Nordkoreanerne skal delta på åpningsseremonien, og lørdag er Kim Yo-jong og Kim Yong-nam invitert til å spise lunsj med Moon i presidentpalasset i Seoul.

Pence forlot mottakelsen

En oversikt over bordplasseringen under mottakelsen viste at Kim Yong-nam fikk plass på det øverste bordet, mellom IOC-president Thomas Bach og FNs generalsekretær António Guterres, og rett overfor USAs visepresident Mike Pence. Også Japans statsminister Shinzo Abe skulle sitte ved samme bord.

Pence ankom lokalet sammen med Abe, men satte seg ikke ned ved bordet.

– Pence ankom sent, utvekslet hilsener og dro uten å sette seg ned, opplyser en talsmann for det sørkoreanske presidentkontoret.

I forkant av seansen hadde Pence gitt beskjed til vertskapet om at han skulle spise middag med amerikanske idrettsutøvere like etter mottakelsen i VIP-rommet, forklarer talsmannen videre.

– Han skulle forlate stedet umiddelbart etter fotoseansen, men president Moon oppfordret ham til å «møte venner», og han forlot mottakelsesseremonien like etter, sier talsmannen.

Pences talskvinne Alyssa Farah sier visepresidenten hilste på flere gjester ved flere av bordene, men at han «ikke møtte den nordkoreanske delegasjonen».

Mektig lillesøster

På forhånd er det Kim Jong-uns lillesøster, Kim Yo-jong, som har fått størst oppmerksomhet i sørkoreanske medier. De har blant annet spekulert på om hun kommer til å møte Ivanka Trump, datteren til USAs president, under lekene. Men Nord-Korea har avvist på det sterkeste at det er aktuelt å møte amerikanske representanter.

Kim fikk i slutten av oktober en plass i landets mektige politbyrå, som ledes av hennes 35 år gamle bror, og som tar de viktigste beslutningene i landet. Forfremmelsen tyder på at hun er en viktigere figur i det nordkoreanske maktapparatet enn tidligere antatt, ifølge analytikere.

Kim antas å være rundt 30 år, og hun er etter alt å dømme også en av brorens viktigste fortrolige.

Oppmyking?

Analytikere mener at Nord-Korea har besluttet å delta i OL i et forsøk på å komme ut av den internasjonale isolasjonen som skyldes landets atomvåpenprogram.

I fjor testet regimet en rekke langtrekkende ballistiske raketter og gjennomførte også en prøvesprenging av en hydrogenbombe. Eksperter mener at landet innen kort tid har kapasitet til å ramme USAs fastland med en atombombe.

Testene har ført til en skjerping av de internasjonale sanksjonene mot landet.

Pence sa under et besøk i Japan tidligere i uka at USA snart kommer til å legge fram de hardeste sanksjonene mot Nord-Korea noensinne. USA er svært kritisk til det de anser som et nordkoreansk propagandaframstøt under OL.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært