Oslo Børs i minus på ukens siste handledag

Det har vært uro i finansmarkedene den siste tiden. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Det har vært uro i finansmarkedene den siste tiden. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hovedindeksen på Oslo Børs falt som ventet fra start fredag, men hentet inn noe av fallet i løpet av dagen. Indeksen endte på 787,54 poeng, ned 1,17 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs har dermed falt med 2,76 prosent på én uke. De siste dagenes berg-og-dal-bane på aksjemarkedet ble utløst av frykt for økt inflasjon og påfølgende renteheving i USA.

Nedturen på børsen var ventet etter dårlige tall fra USA og Asia også fredag, men indeksen hentet seg noe inn før børsslutt og fallet er på linje med de største børsene i Europa.

Samtidig peker sjefstrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets på det faktum at selv om det her dreier seg om en global korreksjon som markedet har gått og ventet på, så er den ikke stor hvis man sammenligner den med veksten i året som gikk. Historisk sett har slike korreksjoner ligget på rundt 16 prosent, mens man nå er bare 7 prosent ned fra toppen, skriver hegnar.no.

Store selskaper tynget

Hovedindeksen ble fredag tvunget i kne av at både Statoil og Telenor, dagens mest omsatte og to av de største selskapene på børsen, begge falt solid med henholdsvis 2,1 prosent og 2,5 prosent. Også DNB og Yara falt, med henholdsvis 0,7 og 0,5 prosent. Norsk Hydro var ensom svale blant de fem største selskapene med en oppgang på marginale 0,2 prosent.

Blant de øvrige selskapene på hovedindeksen var REC Silicon i særklasse på en dårlig dag, og steg med 9,1 prosent. Selskapet presenterte gode resultater for fjerde kvartal 2017, noe som ble tatt godt imot i markedet. Otello Corporation (tidligere Opera Software) som torsdag gikk opp med over 25 prosent, falt fredag med hele 21,5 prosent. Også som torsdag var det imidlertid begrenset omsetning i aksjen.

Ved de toneangivende børsene i Europa var utviklingen på samme nivå som i Oslo. CAC 40 i Paris gikk mest tilbake med 1,6 prosent, deretter fulgte DAX 30 i Frankfurt med en nedgang på 1,2 prosent og FTSE 100 i London med 1,1 prosents nedgang.

Ny oljebunn

Prisen på nordsjøolje nådde et nytt bunnivå fredag og var ved børslutt helt nede i 63,48 dollar fatet (det svakeste siden desember i fjor), og en nedgang på over 2 prosent. Et fat amerikansk lettolje falt tilsvarende og var nede i en pris på 59,73 dollar.

Prisen på nordsjøolje har dermed falt med over 10 prosent siden toppen på over 71 dollar ble nådd i slutten av januar, ifølge E24.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært