Konsumprisindeksen ned 0,1 prosent siste måned

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fra desember 2017 til januar 2018 gikk konsumprisindeksen (KPI) ned 0,1 prosent. De siste tolv månedene har KPI økt med 1,6 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolvmånedersveksten i KPI var 1,6 prosent i januar, som er uendret fra desember. Det var særlig prisene på elektrisitet, matvarer og biler som bidro til oppgang siste tolv måneder. Prisnedganger på klær, sko og flyreiser trakk prisveksten i motsatt retning, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

En betydelig nedgang i klesprisene og prisene på flyreiser bidro spesielt til nedgangen, mens matvarer, alkoholfrie drikkevarer og drivstoff trakk i motsatt retning.

Tilbudsaktivitet på klær og skotøy er vanlig i januar, men prisnedgangene i år var noe større enn det vi har sett de siste årene. Tilbudene omfattet et bredt spekter av klær og sko.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økte med 2,6 prosent fra desember til januar. Spesielt sjokolade og brus viste betydelig prisoppgang. Prisøkningen må ses i sammenheng med økningen i sjokolade- og sukkervareavgiften og avgiften på alkoholfrie drikkevarer fra nyttår. Noe av økningen skyldes også oppgang etter juletilbud i desember.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært