Bygd i Rogaland ikke lenger isolert

Riksvei 7 over Hardangervidda. Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen webkamera / NTB scanpix
Riksvei 7 over Hardangervidda. Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen webkamera / NTB scanpix Foto: Statens vegvesen webkamera / NTB scanpix

Bygda Ørsdalen i Rogaland var i morgentimene fredag isolert etter et snøskred. Veien inn og ut av bygda ble åpnet igjen på ettermiddagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ungene kommer seg ikke på skolen, og de voksne kommer seg ikke på arbeid, sa Morten Vassbø til NRK fredag morgen. Han var en av de 50 innbyggerne i Ørsdalen som var isolert etter at et snøskred som gikk natt til fredag stengte fylkesvei 117.

Statens vegvesen meldte fredag ettermiddag at veien da var åpnet igjen.

I Rogaland og deler av Hordaland starter vinterferien denne helgen. De som skal til fjells eller ut på veien, bør være oppmerksomme.

Fjelloverganger

Fredag morgen var det kolonnekjøring over Haukelifjell, Hardangervidda og Vikafjellet. Venabygdsfjellet var stengt på grunn av uvær, mens fylkesvei 503 ved Gloppedalstunnelen var stengt på grunn av rasfare.

Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er også åpen for fri ferdsel fredag kveld, men det snødde da kraftig og kolonnekjøring kan innføres på kort varsel, opplyser Statens vegvesen.

Trafikken over Haukelifjell gikk som normalt fredag kveld. Fylkesvei 503 ble også åpnet for trafikk. Vikafjellet og Venabygdsfjellet var imidlertid fortsatt stengt.

Det er betydelig snøskredfare mange steder. Snøskredvarslingen varsom.no melder om faregrad oransje – betydelig fare – på Sunnmøre, i Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Voss og Hardanger. I Indre Sogn og Voss kan det forekomme middels store eller store naturlig utløste skred.

Vanskelige kjøreforhold

Meteorologisk institutt har utstedt flere obs-varsler ved inngangen til helga. Det meldes om vanskelige kjøreforhold en rekke steder og om store snømengder i Rogaland og Vest-Agder.

Flere abonnenter i Vest-Agder hadde mistet strømmen fredag morgen, melder Fædrelandsvennen. Det gjelder grenseområdene mellom Marnardal og Songdalen, mellom Kristiansand og Vennesla og i Kvinesdal.

Mye tung snø og islast fører til at strømlinjer henger farlig lavt flere steder i Agder-fylkene. Agder Energi advarer om at det kan være livsfarlig å berøre strømledningene. Kraftselskapet er også beredt på å håndtere nye strømbrudd i regionen som følge av uværet.

– Skogen er ustabil etter forrige runde med mye tung snø. Trærne utenfor ryddebeltene har flere stedet stått nedtynget av snø, og etter en kald periode kommer det nå mer tung, våt snø, skriver Agder Energi på sin hjemmeside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært