USAs statsapparat åpnet etter knapt seks timers nedetid

Illustrasjonsfoto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs folkevalgte greide tidlig fredag morgen å få banket gjennom et statsbudsjett. Dermed unngikk statsansatte amerikanere å bli permittert nok en gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettenigheten betyr at statlig virksomhet igjen er sikret finansiering etter en nedstengning som denne gangen varte i knapt seks timer.

Forslaget ble først vedtatt i Senatet ved 2-tiden. Få timer senere ga også Representantenes hus grønt lys. Nå gjenstår det kun en underskrift fra president Donald Trump.

Budsjettet baner vei for store bevilgninger innen både forsvar og infrastruktur.

Nedstenging nummer to

Også i januar førte uenigheten i Kongressen til at store deler av statsapparatet måtte stenge. Men et kompromiss i Kongressen sikret finansiering av statsapparatet i ytterligere to til tre uker, dermed kunne statlige kontorer gjenåpnes og ansatte kunne igjen få lønn.

Denne uka har det igjen vært harde tak mellom republikanere og demokrater i Kongressen som er dypt splittet i både finanspolitikken og andre spørsmål.

Målet var i utgangspunktet å komme i mål med budsjettet torsdag kveld, men behandlingen i Senatet ble forsinket av den republikanske senatoren Rand Paul, som protesterte mot å hurtigbehandle forslaget. En slik hurtigbehandling krever støtte fra alle de 100 senatorene.

Unge innvandrere

Dermed fortsatte behandlingen etter midnatt, og først midt på natten var budsjettet vedtatt i Senatet slik at forslaget kunne sendes videre til Representantenes hus.

I tillegg til at det er strid om gjeldstaket, har demokrater knyttet budsjettbehandlingen til et program som innebærer at 800.000 unge som ble brakt til USA ulovlig som barn, får bli i landet. Trump ønsker å oppheve programmet.

Onsdag satte Demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi talerekord i Representantenes hus, da hun i åtte timer argumentere mot budsjettavtalen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært