SOHR: 34 drept i nye syriske luftangrep mot Øst-Ghouta

Dette bildet, utgitt av gruppen Hvite hjelmer, viser det som skal være en av gruppens hjelpearbeidere bære sin egen sårede sønn på flukt fra et luftangrep i Øst-Ghouta tirsdag. Foto: Hvite hjelmer / AP / NTB scanpix
Dette bildet, utgitt av gruppen Hvite hjelmer, viser det som skal være en av gruppens hjelpearbeidere bære sin egen sårede sønn på flukt fra et luftangrep i Øst-Ghouta tirsdag. Foto: Hvite hjelmer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 34 sivile ble drept i nye syriske luftangrep mot opprørskontrollerte byer i Øst-Ghouta like utenfor Damaskus onsdag, ifølge eksilgruppen SOHR.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste tre dagene er 134 drept i slike angrep, ifølge gruppen.

Onsdag slo bombene ned i byene Hammuriyeh og Beit Sawa samt i Douma i utkanten av Damaskus. I tillegg ble over 70 mennesker såret i angrepene, opplyste britiskbaserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Onsdag var tredje dag på rad med angrep utført av det syriske flyvåpenet mot regionen, ifølge SOHR. Blant de drepte skal det være et titall barn.

Tirsdag ble 80 sivile drept og rundt 200 såret, ifølge SOHR, som henter sin informasjon fra et kildenettverk på bakken.

– Det var det høyeste antall drepte sivile i Syria på nesten ni måneder, og tirsdag var en av de blodigste dagene i Øst-Ghouta på flere år, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman.

I tillegg ble ytterligere 29 drept mandag, ifølge eksilgruppa. Totalt har dermed minst 361, blant dem 75 barn, blitt drept de siste 45 dagene i Øst-Ghouta, ifølge SOHR.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beleiret i over fire år

Forstadsområdet Øst-Ghouta utenfor Damaskus er kontrollert av opprørere og har vært beleiret av president Bashar al-Assads styrker siden 2013. De om lag 400.000 innbyggerne lider under alvorlig mangel på mat og medisiner, og området blir så å si daglig utsatt for luftangrep.

Angrepene fortsetter på tross av at FN har tryglet om en våpenhvile slik at nødhjelp kan slippe inn til de sivile. Øst-Ghouta er, sammen med Idlib-provinsen ett av de siste opprørskontrollerte områdene i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har gjentatte ganger advart om at det ikke lar seg gjøre å distribuere de store mengdene med varer som trengs, som følge av pågående kamper og vanskelige ordninger med å oppnå tillatelser.

Kjemiske våpen

Tirsdag varslet FNs granskingskommisjon for Syria at den har mottatt «flere meldinger om at bomber som angivelig har inneholdt klorgass, har blitt brukt i byene Saraqeb i Idlib og i Douma i Øst-Ghouta». Disse påstandene blir nå gransket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommisjonens leder Paulo Pinheiro beskriver det syriske regimets beleiring av Øst-Ghouta, og regimets bombeangrep, som «internasjonale forbrytelser».

Pinheiros uttalelser kom dagen etter at USA i FNs sikkerhetsråd på nytt anklaget regimet i Syria for å bruke klorgass i angrep mot opprørskontrollerte områder. Det foreligger «åpenbare bevis fra titalls ofre», uttalte USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Onsdag fulgte Frankrike opp.

– Alt tyder på at det syriske regimet bruker klorgass, sa utenriksminister Jean-Yves Le Drian til BFM TV.

FNs sikkerhetsråd gikk mandag ikke med på noen fordømmelse fordi Russland nektet. Syriske myndigheter har gjentatte ganger avvist å ha brukt kjemiske våpen.

– Luftangrep mot forskningssenter

Onsdag morgen meldte det statlige syriske nyhetsbyrået Sana at israelske jagerfly hadde skutt missiler fra libanesisk luftrom mot militærstillinger utenfor Damaskus.

SOHR opplyser at et våpenlager i Jamraya ble truffet i det israelske luftangrepet, som skal ha vært rettet mot et offentlig forskningssenter som angivelig produserer kjemiske våpen. Det samme senteret ble rammet av israelske luftangrep i mai 2013. Israelske myndigheter ønsker ikke å kommentere opplysningene.