FN gransker angivelig bruk av kjemiske våpen i Syria

FN setter i gang gransking av påstander om bruk av kjemiske våpen mot opprørskontrollerte områder i Syria. Bildet, som er utgitt av den syriske hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene, viser hjelpearbeidere og sivile som gjennomsøker en ødelagt bygning etter et luftangrep i Øst-Ghouta. Foto: AP / NTB scanpix
FN setter i gang gransking av påstander om bruk av kjemiske våpen mot opprørskontrollerte områder i Syria. Bildet, som er utgitt av den syriske hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene, viser hjelpearbeidere og sivile som gjennomsøker en ødelagt bygning etter et luftangrep i Øst-Ghouta. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har satt i gang gransking etter å ha mottatt meldinger om bruk av kjemiske våpen i opprørskontrollerte områder i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse fra FNs granskingskommisjon for Syria heter det at den har mottatt «flere meldinger, som nå er under gransking, om at bomber som angivelig har inneholdt klorgass, har blitt brukt i byene Saraqeb i Idlib og i Douma i Øst-Ghouta».

– Disse meldingene er svært bekymringsfulle, og de er en hån mot de såkalte «sikre sonene», sier kommisjonens leder Paulo Pinheiro.

Han beskriver det syriske regimets beleiring av det opprørskontrollerte området Øst-Ghouta utenfor Damaskus, og regimets bombeangrep, som «internasjonale forbrytelser».

Pinheiro viser til at en rekke mennesker er blitt drept i opptrappede voldshandlinger i Idlib og Øst-Ghouta, og at minst tre sykehus er blitt rammet av angrep de siste dagene.

Pinheiros uttalelser tirsdag kom dagen etter at USA i FNs sikkerhetsråd på nytt anklaget regimet i Syria for å bruke klorgass i angrep mot opprørskontrollerte områder. Det foreligger «åpenbare bevis fra dusinvis av ofre», uttalte USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Sikkerhetsrådet gikk imidlertid ikke med på noen fordømmelse fordi Russland nektet. USA fører en «propagandakampanje» og fremmer falske anklager mot Syrias president Bashar al-Assad, uttalte den russiske FN-ambassadøren Vassilij Nebenzia.