Sørasiatiske land anklager Kina for tillitsbrudd

Singapores utenriksminister Vivian Balakrishnan mener det ligger an til svært kompliserte forhandlinger med Kina hvis striden om rettigheter i Sør-Kinahavet skal løses. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix
Singapores utenriksminister Vivian Balakrishnan mener det ligger an til svært kompliserte forhandlinger med Kina hvis striden om rettigheter i Sør-Kinahavet skal løses. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørøstasiatiske land refser Kina for tillitsbrudd overfor land som gjør krav på områder i Sør-Kinahavet som Beijing er i ferd med å sikre seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikken er reist i en felles uttalelse fra utenriksministrene i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen (ASEAN), som tirsdag møttes i Singapore. Kina ble ikke nevnt ved navn i uttalelsen.

Kina gjør krav på nesten alle skipsleder i Sør-Kinahavet, og har også sikret seg kontroll over store havområder ved å plassere militærinstallasjoner og annen infrastruktur på holmer og små ubebodde øyer i det ressursrike og strategisk viktige havområdet.

Både Malaysia, Brunei, Vietnam, Filippinene, samt Taiwan gjør krav på deler av området.

Kinas krav og aktiviteter i området har undergravd tilliten og økt spenningene i regionen, og de vil muligens også kunne undergrave freden, sier Singapores utenriksminister Vivian Balakrishnan i en uttalelse.

Da en amerikansk tankesmie offentliggjorde satellittbilder som viste at Kina har utplassert radarer og annet utstyr i desember, svarte Kina at virksomheten var «normal».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ASEAN-møtet i fjor gikk Kina med på forhandle om et regelverk for hvordan landene skal opptre til sjøs, men Balakrishnan mener at dette kan bli komplisert.

– Territorielle krav vil ikke bli løst bare fordi vi har et regler for god opptreden. For det andre vil det ikke være mangel på sensitive spørsmål som det vil kreve masse innovasjon og forestillingsevne for å løse. Til slutt vil det være en øvelse i politisk vilje, sier utenriksministeren.