Polens president skriver under på omstridt holocaust-lov

Polens president Andrzej Duda sier han skal skrive under på loven. Foto: AP / NTB scanpix
Polens president Andrzej Duda sier han skal skrive under på loven. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Polens president Andrzej Duda skriver under på det kontroversielle holocaust-lovforslaget, men sender det først til grunnlovsdomstolen for faglig vurdering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Duda uttalte tirsdag at han kommer til å skrive under på loven, som har til hensikt å gjøre det ulovlig å klandre polakker og Polen for nazistenes folkemord under andre verdenskrig.

Men han sa samtidig at han skal sende loven til grunnlovsdomstolen for å få den til å avsi kjennelse om hvorvidt utkastet er i tråd med lovverket om ytringsfrihet.

Lovforslaget ble vedtatt i senatet i forrige uke med 57 mot 23 stemmer. To senatorer avsto fra å stemme. Også underhuset har vedtatt forslaget.

Forslaget gjør det blant annet straffbart å omtale konsentrasjonsleiren Auschwitz som polsk. Man skal straffes med tre års fengsel hvis man sier «polske dødsleire», ifølge forslaget.

Polens regjering har som mål å få fram at Polen var under tysk okkupasjon og også offer for nazistenes grusomheter. Men lovforslaget har ikke falt i god smak i utlandet. I Israel er det frykt for at man med denne loven ikke lenger kan straffeforfølge og utarbeide tiltaler mot polakker som bisto nazistene.

USA og Ukraina har uttalt seg kritisk til det polske forslaget. Saken har skapt diplomatisk kontrovers mellom Polen og Israel, skriver Haaretz.

Også stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) reagerer sterkt. I en epost til NTB i forrige uke skrev han at både Polen, Norge og andre land har et ansvar for å få fram hele sannheten om jødeutryddelsene under annen verdenskrig.

Personvernpolicy