Saabs tidligere toppsjef frikjent for grov svindel

Saabs tidligere toppsjef Victor Muller er frikjent for svindelanklager. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
Saabs tidligere toppsjef Victor Muller er frikjent for svindelanklager. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix Foto: NTB scanpix

Saab Automobiles tidligere toppsjef Victor Muller er i lagmannsretten frikjent for grov svindel i tiden før bilprodusenten gikk konkurs i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To revisorer som også var tiltalt, er frikjent.

Muller og sju revisorer ble i Vänersborgs tingsrätt i fjor frikjent i Saab Automobile forut for konkursen i 2011. Svensk Økokrim valgte å anke på to punkter – Muller og to av revisorene. Det er ikke utelukket at dommen fra hovretten for västra Sverige tirsdag blir anket videre til høyesterett.

Alle de tiltalte i saken har nektet for å ha gjort noe galt, og blant dem som er frikjent fra før, er Mullers forgjenger Jan Åke Jonsson og tidligere sjefjurist Kristina Geers.

Saab (Svenska Aeroplan Aktiebolaget) begynte å produsere biler i 1946. Selskapet ble senere slått sammen med lastebilprodusenten Scania. I 1990 dannet konsernet selskapet Saab Automobile med amerikanske General Motors som eneste eier fra 1999. Saab Automobile ble i 2010 kjøpt av nederlandske Spyker, og året etter ble Saab slått Automobile slått konkurs. Konkursboet ble i 2012 kjøpt opp av Nevs som skulle lage elbiler. To år senere var kravet etter konkursen nådd 3,3 milliarder kroner. Oppgjøret er ennå ikke klart. Det ventes å bli avsluttet tidligst i 2019.