Tyske regjeringssamtaler fortsatt på overtid

Tysklands statsminister Angela Merkel leder det kristenkonservative partiet CDU. Hun forhandler nå med søsterpartiet CSU og sosialdemokratiske SPD om en ny koalisjon. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel leder det kristenkonservative partiet CDU. Hun forhandler nå med søsterpartiet CSU og sosialdemokratiske SPD om en ny koalisjon. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringssamtalene mellom Merkels CDU, søsterpartiet CSU og sosialdemokratiske SPD er på overtid. SPD-lederen er imidlertid optimistisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merkels kristendemokratiske parti CDU, det bayerske søsterpartiet CSU og sosialdemokratiske SPD møttes tirsdag til en siste dag med forhandlinger. Partene forhandlet til langt ut på kvelden, og ser nå ut til å være nærmere en løsning.

– Vi har grunn til å tro at vi blir ferdig i dag. Jeg håper på en positiv stemning og et godt resultat for landet vårt, sier SPDs leder Martin Schulz.

Merkels kunngjøring av at 50 toppolitikere i CDU/CSU møtes onsdag, tolkes som et tegn på at en avtale mellom partene er nært forestående.

En avtale vil ikke nødvendigvis bety ny tysk regjering. Avtalen må først utsettes for en avstemning blant SPDs medlemmer. Mange av medlemmene har imidlertid uttrykt skepsis til videre samarbeid med Merkel.

På vei inn til møtet sa Merkel at alle de tre partiene må være beredt på å gjøre smertefulle kompromisser hvis de skal komme i mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi kan sikre at ulempene til sjuende og sist oppveies av fordelene, er jeg klar, sa hun.

De tre partiene hadde først satt seg som mål å bli ferdige til søndag, men da det ble klart at det ikke ville gå, ble den selvpålagte fristen utsatt til tirsdag.

Julia Klöckner i CDU sier hun venter at samtalerunden vil gå inn i kvelden og natten. Dermed må tyskerne kanskje vente til onsdag før de får presentert en ny regjeringsplattform.

Partiene har gitt uttrykk for optimisme foran innspurten. De vanskeligste spørsmålene som gjenstår, er knyttet til helsepolitikk, arbeidslivspolitikk og forsvar.

Koalisjonsforhandlingene har vært de mest langtrukne i Tyskland siden annen verdenskrig.