Hjelpeorganisasjoner advarer mot å sende syrere hjem

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre tusen syrere kan bli presset til å dra tilbake til sitt krigsherjede hjemland i år, advarer hjelpeorganisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om IS i stor grad er nedkjempet og Syrias regjeringshær har vunnet fram på slagmarken, er det fortsatt krigshandlinger mange steder i landet.

I en uttalelse advarer derfor Flyktninghjelpen, Redd Barna og fire andre hjelpeorganisasjoner mot å presse syrere til å reise hjem.

– I dag er returer verken trygge eller frivillige for majoriteten av dem som flyktet fra krig og vold, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Antall syrere som dro tilbake til sine hjemsteder, de fleste fra internflukt, økte fra 560.000 i 2016 til 721.000 i fjor. Det går fram av en ny rapport fra de seks organisasjonene.

Men samtidig som mange reiste hjem, ble tre ganger så mange fordrevet på grunn av nye eller pågående volds- og krigshandlinger.

Organisasjonene mener det er en voksende motstand mot å ta imot flyktninger over hele verden. Flere av Syrias naboland har tatt imot svært mange flyktninger, men også her blir forholdene vanskeligere.

Samtidig har USA nektet å ta imot flere syriske flyktninger, og politikere i flere europeiske land vurderer å deportere syrere tilbake til hjemlandet. Dette drøftes blant annet i Danmark og Tyskland, ifølge organisasjonene.