Irak: – USA har begynt tilbaketrekkingen

Amerikanske soldater i landsbyen Abu Ghaddur øst for Tal Afar i Irak i august i fjor. Foto: AP/NTB scanpix
Amerikanske soldater i landsbyen Abu Ghaddur øst for Tal Afar i Irak i august i fjor. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har begynt å trekke styrker ut av Irak, ifølge irakiske myndigheter. De erklærte seier over ekstremistgruppa IS i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kampen mot Daesh er over, så nivået til det amerikanske nærværet vil bli redusert, sier Saad al-Hadithi, talsmann for Iraks regjering.

Daesh er en av flere forkortelser som brukes om den ytterliggående islamistgruppa som selv kaller seg Den islamske staten (IS).

Al-Hadithi sier USAs tilbaketrekking er i gang, men foreløpig i en tidlig fase. Dette bekreftes av flere vestlige kilder i landet som nyhetsbyrået AP har snakket med.

En av byråets journalister på militærbasen Al-Asad har sett troppeforflytninger som trolig er en del av tilbaketrekkingen.

– Har inngått avtale

En irakisk tjenestemann, som ikke ønsker å bli navngitt, sier Irak og USA har inngått en foreløpig avtale om at 60 prosent av de amerikanske styrkene i landet skal trekkes ut.

Det vil i så fall bety at rundt 4.000 soldater vil bli igjen, hovedsakelig for å trene irakiske soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Al-Hadithi understreker at USA ikke vil trekke seg ut fullstendig, og at en del amerikanske soldater vil bli igjen.

– IS taper

Tilbaketrekkingen har vært ventet etter at Iraks regjering erklærte seier over IS i desember. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa samme måned at den USA-ledede koalisjonen i Irak og Syria var i ferd med å trappe ned og avslutte kampoperasjonene.

– Simpelthen fordi IS er i ferd med å tape fullstendig den militære kampen om territorier, sa Stoltenberg til NTB.

– Men det betyr ikke at kampen mot IS er over. Vi vet at de vil fortsette som terrororganisasjon, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lynoffensiv

USA invaderte Irak i 2003, og begrunnet offensiven med at landets diktator Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Dette viste seg å ikke stemme.

Fire år senere var det 170.000 amerikanske soldater i landet. Antallet ble deretter trappet ned, og i 2011 ble det opplyst at USA hadde trukket seg helt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2014 erobret IS storbyen Mosul og betydelige landområder i Irak i en lynoffensiv. Analytikere påpekte at gruppa hadde oppstått delvis som følge av ustabiliteten i kjølvannet av USAs invasjon.

Etter dette ble USAs nærvær i landet igjen trappet opp, og USA-ledede luftstyrker deltar i kampen mot IS i Irak og Syria. Norge bidrar med et lite antall soldater i den USA-ledede koalisjonen.