Kristen presidentkandidat videre til annen runde av presidentvalget i Costa Rica

Presidentkandidat Fabricio Alvarado var omringet av presse på valgdagen. Foto: Arnulfo Franco / AP / NTB scanpix
Presidentkandidat Fabricio Alvarado var omringet av presse på valgdagen. Foto: Arnulfo Franco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To kandidater med likt etternavn men med ulikt syn på likekjønnet ekteskap går videre til annen runde i presidentvalget i Costa Rica. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fabricio Alvorado er sterkt imot likekjønnet ekteskap, mens mannen som blir hans motkandidat i annen runde, Carlos Alvorado, er den eneste av de 13 presidentkandidatene som er for.

De to har samme etternavn, men er ikke i slekt. I første valgrunde søndag fikk Fabricio Alvorado 24,8 prosent av stemmene, mens Carlos Alvorado fikk 21,6 prosent.

Annen runde skal etter planen holdes 1. april.

Forretningsmannen og den erfarne politikeren Antonio Alvarez endte med 18,8 prosent av stemmene, og erkjente natt til mandag nederlag.

– Jeg må innrømme at jeg ikke forutså at Fabricio kunne gå fra 3 prosent til 26 prosents oppslutning på tre uker. Det er noe jeg aldri tidligere har opplevd i min lange politiske karriere, sier Alvarez.

Ut mot menneskerettsdomstol

Alvarado, som er evangelisk kristen, kan etter alt å dømme takke debatten om likekjønnede ekteskap for seieren i første runde. Han seilte opp som favoritt etter at han fordømte Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonens oppfordring om at Costa Rica bør anerkjenne likekjønnet ekteskap og la homofile få adoptere barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alvorado anklager domstolen for å ha krenket landets suverenitet, og har antydet at han vil trekke Costa Rica fra domstolen, som har medlemmer fra hele det amerikanske kontinentet, samtidig som hovedsetet ligger i Costa Ricas hovedstad San José.

Kristent og konservativt

Costa Rica er et relativt velstående sentralamerikansk land, og befolkningen er overveiende konservativ.

En nylig meningsmåling viser at to av tre velgere er imot likekjønnet ekteskap. Et flertall av befolkningen er katolikker, mens et økende antall er evangelisk kristne.

Alvorados motstander i annen runde har vært arbeidsminister i regjeringen til nåværende president Luis Guillermo Solis. Trolig har han sanket stemmer fra mange liberale velgere ettersom han gikk åpent ut og støttet likekjønnet ekteskap under valgkampen.