Foles og Eagles vant ellevill Superbowl

Se video: Ellevill jubel etter Eagles' første Superbowl-seier
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en ellevill angrepsfest da Nick Foles og Philadelphia Eagles vant Superbowl for første gang med 41-33 over Tom Brady og hans New England Patriots.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brady er superstjernen som lørdag for tredje gang ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller (MVP), som søndag skulle bli første NFL-spiller med seks superbowlseirer. Foles var reserven ingen hadde tro på. Da quarterback Carson Wentz ødela korsbåndet i desember, ble laget avskrevet av alle. Det Foles har gjort siden kan bare kalles et eventyr.

Søndag hadde han 373 pasningsyards og kastet tre touchdownpasninger. Han ble også den første quarterback i Superbowls 52-årige historie som har tatt imot en touchdownpasning. Det var liten tvil om at han skulle kåres til kampens MVP.

– Vi gikk bare ut for å spille fotball. Vi har en god gruppe med spillere, gode trenere, og jeg følte meg trygg og rolig, sa Foles etterpå.

Tom Brady noterte fabelaktige 505 pasningsyards (ny superbowlrekord), men lyktes ikke slik han pleier i de avgjørende øyeblikkene, og det var han som mistet ballen da finalen i praksis ble avgjort drøyt to minutter før slutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lenge gjorde angrepsspillerne som de ville, og aldri har lagene i en sluttspillkamp til sammen produsert så mange angrepsyards (613 for Patriots, 538 for Eagles). Først da Brady skulle regissere et siste, kampavgjørende angrep, sto Eagles-forsvaret opp og viste seg fram. Brandon Graham taklet ham med kastarmen ute, og Derek Barnett tok den løse ballen.

– Det var bare å fortsette å prøve. Til slutt nådde jeg fram, sa Graham, som sto for kampens første og eneste «sack» (takling av quarterbacken med ballen).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En eneste gang i løpet av kampen måtte et lag sparke fra seg ballen fordi det ikke klarte å flytte den 10 yards framover på tre forsøk.

Stoppet Brady

Eagles ledet 22-12 ved pause, men Patriots scoret touchdown i sine tre første angrep i annen halvdel. Det fjerde startet umiddelbart etter at Eagles hadde tatt tilbake ledelsen med 38-33, og de fleste regnet nok med at Brady skulle greie brasene igjen, som så mange ganger før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gikk det ikke. Eagles brant etter ballerobringen det meste av den gjenværende tiden og pyntet på ledelsen til 41-33 med et 3-poengspark. Patriots ga seg ikke, og kampen endte med en lang Brady-pasning som Rob Gronkowski hoppet etter, men ikke greide å gripe, i målsonen.

Det hører også med til historien at to av Eagles' touchdown kunne blitt underkjent under de omdiskuterte NFL-reglene som sier at spilleren etter et mottak må holde full kontroll på ballen etter å ha falt i bakken. NBCs TV-kommentator mente ved begge anledninger at poengene ville bli underkjent, men videodommeren var ikke enig.

Søndag var det drama til siste sekund i en uforglemmelig finale. Før avspark rørte Pink, som er fra Philadelphia og heier på Eagles, publikum og TV-seere med sin versjon av nasjonalsangen selv om hun lik mange av Eagles-spillerne har slitt med influensa og tok ut en halspastill før hun startet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I pausen sto Justin Timberlake for underholdningen og dro også fram en hyllest til Minnesotas store sønn Prince, som ble projisert på et stort lerret. Likevel kunne ingenting måle seg med selve kampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trick-sjokk

Eagles-trener Doug Pederson tok mange modige avgjørelser, den mest oppsiktsvekkende da han helt i slutten av første halvdel valgte bort et enkelt 3-poengspark og gikk for touchdown på 4. forsøk, attpåtil med et trickspill. Løperbacken Corey Clement tok imot ballen og flippet den til tight end Trey Burton, som fant en helt fri Foles i målsonen.

Quarterbacken hadde sneket seg helt umarkert inn dit, ettersom ingen i forsvaret trodde de skulle bli nødt til å dekke ham.

Tidligere hadde Patriots prøvd en lignende manøver, da Danny Amendola kastet til en helt fri Tom Brady. Superstjernen greide ikke å ta imot ballen, ellers ville han trolig kunnet løpe til touchdown. Foles holdt nesten tritt med Brady i de fleste angrepskategorier søndag, og han var bedre som mottaker.

Det gjorde til slutt utslaget.