Mor og barn tilbake i Norge etter to år i Malaysia

En mor og hennes to barn ble torsdag fulgt av politi og barnevern fra Malaysia til Værnes lufthavn i Trøndelag. Moren er siktet for å ha bortført barna og i to år ha hatt tilhold i Malaysia på rømmen fra norsk barnevern. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
En mor og hennes to barn ble torsdag fulgt av politi og barnevern fra Malaysia til Værnes lufthavn i Trøndelag. Moren er siktet for å ha bortført barna og i to år ha hatt tilhold i Malaysia på rømmen fra norsk barnevern. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moren som bortførte sine to barn fra Norge til Malaysia, kom tilbake til Norge torsdag etter to år på rømmen fra barnevernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med representanter for barnevernet i Trondheim og politiet har den norske kvinnen og de to barna reist fra Malaysia til Norge. De skal ha landet på Gardermoen torsdag formiddag, melder TV 2. Derfra gikk ferden videre til Trondheim der familien er hjemmehørende.

– Så vidt jeg vet vil det vil ikke skje noe spesielt når de ankommer hjembyen. Hun er ikke siktet for noe og vil ikke bli pågrepet ved ankomst, sier kvinnens advokat Ola Andreas Thrana til NTB.

Fremdeles siktet

Politiet bekrefter at de ikke vil pågripe kvinnen når hun ankommer Trondheim, men forteller at den opprinnelige siktelsen om grov omsorgsunndragelse fremdeles er gyldig.

– Moren er tidligere siktet i saken og er fremdeles å anses som siktet. Men hun vil ikke bli pågrepet ved ankomst, sier politiadvokat Charlotte Aspehaug i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forklarer det ikke er grunner i lovverket til å pågripe eller kreve moren fengslet når hun nå kommer tilbake til Norge med de to barna.

Kommunen orienterer

Moren ble pågrepet av lokale myndigheter i Malaysia torsdag i forrige uke etter at hun hadde holdt seg skjult for norske myndigheter og barnas far siden februar 2016. Etter en avgjørelse om at parets to barn skulle plasseres i fosterhjem etter samlivsbrudd mellom foreldrene, reiste den etnisk norske moren fra Norge til Malaysia. Landet har ingen noen utleveringsavtale med Norge. Etter pågripelsen forrige uke sa moren hun ville søke asyl i Malaysia, og skal ved hjelp av en lokal advokat ha innledet en slik prosess med lokale myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva som førte til at hun likevel valgte å returnere til Norge onsdag kveld er ikke kjent.

Trondheim kommune vil holde en orientering om sakens utvikling torsdag kveld. Der vil rådmann Morten Wolden, kommunalsjef for barnevern Hilde Maaø Vikan, enhetsleder Cecilie Ellen Bakke i barnevernet og seniorrådgiver Lars Konrad Mostad være til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politi og barnevern

– Politiet har bistått barnevernet med å få disse barna tilbake til Norge. Saken vil bli sluttført som straffesak og ende med en innstilling. Den er ennå ikke avgjort, sier politiadvokat Aspehaug.

Advokat Thrana sier han vil treffe klienten fredag og følge opp saken videre. Han har ikke hatt løpende kontakt med kvinnen de siste dagene og kjenner ikke bakgrunnen til at hun har valgt å returnere til Norge. Det vil heller ikke politiet eller Utenriksdepartementet gå nærmere inn på.

Norske myndigheters innsats har gått ut på å ivareta barnas trygghet og rettigheter og ikke morens. Også den eventuelle straffeforfølgelsen av moren har vært nedprioritert så lenge barnas situasjon har vært uavklart.

– Saker som involverer mindreårige er spesielt krevende og hensynet til de mindreårige i denne saken har vært tillagt stor vekt, sier pressetalsperson Astrid Sehl i UD til NTB.