Polens senat vedtok omstridt holocaust-lov

Det kontroversielle lovforslaget må fortsatt godkjennes og signeres av president Andrzej Duda. Foto: Gian Ehrenzeller / Keystone / AP / NTB scanpix
Det kontroversielle lovforslaget må fortsatt godkjennes og signeres av president Andrzej Duda. Foto: Gian Ehrenzeller / Keystone / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det polske senatet har vedtatt et omstridt forslag som blant annet gjør det straffbart å omtale konsentrasjonsleiren Auschwitz som polsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget ble natt til torsdag vedtatt med 57 mot 23 stemmer. To senatorer avsto fra å stemme.

Den nye loven innebærer at den som omtaler nazistenes leirer i Polen som polske eller som beskylder Polen for å ha vært delaktige i Nazi-Tysklands forbrytelser, kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år. Lovens formål er å forsvare landets rykte i utlandet, men så langt har saken først og fremst ført til negative reaksjoner i blant annet Israel og USA.

Også stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) reagerer sterkt og kaller beslutningen for «uansvarlig, sårende og farlig». I en epost til NTB skriver han at både Polen, Norge og andre land har et ansvar for å få fram hele sannheten om jødeutryddelsene under annen verdenskrig.

– Norge bør gi klart uttrykk for dette overfor Polen, framholder KrF-politikeren.

Israelsk kritikk

Israelerne mener den nye loven er et forsøk på å fornekte polsk deltakelse i jødeutryddelsen. De mener også at loven innebærer en innskrenking av ytringsfriheten. Også USA har uttrykt bekymring.

– Holocausts historie i Polen er smertefull og komplisert. Vi skjønner at uttrykk som «polske dødsleirer» er upresise, misvisende og sårende. Vi er likevel bekymret for at dette forslaget, dersom det trer i kraft, kan undergrave ytringsfriheten og det akademiske ordskiftet, sier Heather Nauert, talskvinne for USAs utenriksdepartementet.

– Vi må alle være forsiktige så vi ikke innskrenker diskusjonen rundt holocaust, føyer hun til

Må godkjennes

Loven må fortsatt godkjennes og signeres av president Andrzej Duda.

Andre verdenskrig startet da Tyskland invaderte Polen. Under den tyske okkupasjonen ble seks millioner polske borgere – inkludert tre millioner jøder – drept. Polen hadde en jødisk befolkning på 3,2 millioner før krigsutbruddet.

Personvernpolicy