Meny

Torpedo varetektsfengslet i fire uker for Røkke-trusler

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er siktet for å ha truet industrimagnaten Kjell Inge Røkke, er varetektsfengslet i fire uker, to av dem i full isolasjon.

Den 60 år gamle mannen, som er en kjent torpedo og pengeinnkrever, ble pågrepet mandag. Onsdag ble han framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Dommer Tonje Berggren ga politiet fullt medhold i kravet om fire ukers varetekt med brev- og besøksforbud, hvorav to uker i full isolasjon. Rettsmøtet gikk for lukkede dører.

– Retten har kommet til at det er nødvendig å holde siktede fullstendig isolert selv med den belastning dette vil medføre for han. Siktede vil ellers kunne kontakte andre innsatte og med disse som formidlere ha en reell mulighet til å kommunisere med eventuelle medskyldige og vitner og derved forspille bevis i saken, heter det i kjennelsen.

Røkke anmeldte selv

Torpedoen er siktet for grov utpressing, som har en strafferamme på 6 år.

Siktelsen dreier seg om forhold fra november i fjor til nå. Det er Kjell Inge Røkke selv som har anmeldt 60-åringen, opplyser politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen til NTB.

Røkke har forklart at han har fått trusler via epost, telefon og tekstmeldinger. Siktede skal også for kort tid siden ha oppsøkt Røkke i et garasjeanlegg på Aker Brygge.

Meeg-Bentzen betegner truslene som alvorlige.

VG har tidligere omtalt forholdet mellom Røkke og torpedoen, samt kunsthandleren Per Orveland, som tidligere var samboer med Røkkes avdøde ekskone. Overfor VG hevdet Orveland at Røkke skyldte ham penger fordi han for noen år tilbake hadde fungert som mellommann mellom milliardæren og torpedoen.

– Helt vilt

Siktedes forsvarer, advokat Benedict de Vibe, sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld. 60-åringen er tidligere straffedømt og skal ifølge de Vibe lenge har forhandlet med Røkkes advokater om en løsning.

– Anmeldelsen kom som lyn fra klar himmel, sier de Vibe til NRK.

Han reagerer også på at politiet begjærte to uker i full isolasjon.

– Det er jo helt vilt og noe som er forbeholdt de groveste forbrytelsene, sier han.

Vibe mener også det faktum at det at det er Røkke selv som har anmeldt 60-åringen, spiller en rolle i saken.

– Hvis det var en Hans Hansen som hadde anmeldt en sånn sak, så hadde ikke min klient blitt varetektsfengslet, mener han.

Påstanden avvises av Meeg-Bentzen.

– Det spiller ingen rolle for meg hvem som er fornærmet i saken, sier han.

Skylder på VG-artikkel

Røkkes bistandsadvokat John Christian Elden mener en VG-artikkel publisert i høst, er en direkte foranledning til at torpedoen nå er siktet for trusler mot Røkke. Ifølge Elden reagerte torpedoen kraftig på saken og følte seg hengt ut av avisen, og mente Røkke var skyld i dette.

– Det var VG advart om på forhånd, men de valgte likevel å publisere saken, selv om det var en 19 år gammel sak, under påstand om at den hadde stor offentlig interesse. Vi merket oss også at det stort sett var VG som tok det valget i høst, sier Elden til NRK.

VGs sjefredaktør Gard Steiro mener anklagene er grunnløse.

– Vi mener det var helt riktig å publisere. Røkke har fått mulighet til å svare i den artikkelen, og det er ikke påvist en eneste feil i den, sier han.

– Så kan det godt hende at det som nå har skjedd har sammenheng med det vi skrev om i den saken, men å sette en direkte sammenheng mellom det at VG har gått inn i den saken og det som nå har skjedd, det mener jeg er grunnløst, legger han til.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært