Fredssamtaler på vent i Colombia

Etter en rekke ELN-angrep der politifolk er drept, har president Juan Manuel Santos satt samtalene med geriljagruppen på vent. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
Etter en rekke ELN-angrep der politifolk er drept, har president Juan Manuel Santos satt samtalene med geriljagruppen på vent. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Colombias president har satt fredssamtalene med ELN-geriljaen på hold etter at sju politifolk ble drept i en rekke bombeangrep i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at det lenge har sett ut til at en slutt på tiår med væpnet konflikt var innen rekkevidde, er nå hele prosessen satt i fare.

– Jeg har tatt avgjørelsen om å utsette den femte runden med forhandlinger som skulle begynt i løpet av de nærmeste dagene, ettersom ELN ikke handler i tråd med sine ord, sier president Juan Manuel Santos i en uttalelse. Han har gitt sikkerhetsstyrkene ordre om å opptre «med den ytterste besluttsomhet» overfor geriljagruppen.

– De kommer til å bekjempe terrorisme med kraft, som om det ikke var noen fredsforhandlinger, sier Santos.

Santos’ regjering kom i november 2016 fram til en fredsavtale med landets største geriljagruppe, FARC, men har foreløpig ikke oppnådd en lignende avtale med ELN, som anslås å ha en styrke på rundt 1.800 væpnede menn og kvinner.

Etter at en våpenhvileavtale med ELN utløp tidligere i januar, ble forhandlingene satt på vent, og gruppen gjenopptok angrep mot sikkerhetsstyrker og oljeinstallasjoner. Den colombianske hæren har svart med en offensiv som har ført til titalls døde og arresterte.