Regjeringsforhandlinger i gang i Tyskland

Statsminister Angela Merkel flankert av CSU-leder Horst Seehofer (til venstre) og SPD-leder Martin Schulz (til høyre). Fredag innleder de forhandlinger om en ny storkoalisjon.
Foto: Markus Schreiber/AP/NTB scanpix
Statsminister Angela Merkel flankert av CSU-leder Horst Seehofer (til venstre) og SPD-leder Martin Schulz (til høyre). Fredag innleder de forhandlinger om en ny storkoalisjon. Foto: Markus Schreiber/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De største partiene i Tyskland har innledet forhandlinger om en storkoalisjon og satt seg frist til 4. februar med å bli enige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Angela Merkel gikk fredag i møte med sin egen konservative, kristendemokratiske blokk og sosialdemokratene under ledelse av Martin Schulz.

– Jeg har tro på et godt resultat. Jeg er optimist, sa Merkel i forkant av møtet.

Noen timer senere opplyste den kristendemokratiske politikeren Michael Grosse-Brömer at partiene har satt 4. februar som frist for å bli enig.

Merkels parti gjorde det dårlig i det tyske valget i september i fjor. Hun har i fire måneder forsøkt å bryte den fastlåste situasjonen etter at de første sonderingene med Fridemokratene og De grønne ikke førte fram.

Elendig valg

Sosialdemokratene SPD opplevde et katastrofevalg og avviste videre regjeringssamarbeid med Merkel og de kristendemokratiske partiene CDU og CSU.

Mange i partiet mener at det dårlig resultatet skyldtes at SPD som det minste partiet i koalisjonen var overkjørt av CDU. Nå har imidlertid Schulz et knepent flertall i partiet bak seg for å forsøke på nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Merkel innledet formelt forhandlingene i møtet med Schulz og CSU-leder Horst Seehofer i CDUs partihovedkvarter fredag. Etter møtet mellom partitoppene fortsatt drøftingene mellom delegasjoner fra de tre partiene.

Disse forhandlingene blir omtalt som siste mulighet til å danne en ny levedyktig regjering. Dersom de ryker, kan Tyskland få en mindretallsregjering, noe svært få ønsker, eller gå til nyvalg, noe som trolig heller ikke vil løse flokene.

Storkoalisjon

Hvis forhandlingene fører til enighet, vil det åpne for at Merkel kan lede sin tredje koalisjonsregjering siden hun kom til makten for tolv år siden.

Men først skal de 450.000 medlemmene i SPD stemme over et eventuelt forhandlingsresultat.

I det sosialdemokratiske partiet er det en betydelig grasrotbevegelse som forsøker å hindre et nytt regjeringssamarbeid med Merkel, men det er uklart om den er stor nok til å velte et eventuelt kompromiss.