NRK snur og gjeninnfører lengre distriktssendinger

Foto: NTB scanpix.
Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRKs omlegging av distriktssendingene fra nyttår har ført til mange reaksjoner fra misfornøyde lyttere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå snur kanalen og gjenninfører lengre distriktssendinger fra førstkommende mandag. Sendingene i forkant av Dagsrevyen blir nå justert opp fra fem til ti minutter.

Samtidig beholder NRK den nye sendingen før Kveldsnytt. Dermed er den totale sendetiden tilbake på samme nivå som før omleggingen.

Omleggingen falt ikke i smak

NRK la fra nyttår om til tre kortere distriktssendinger på fem minutter hver på TV. Bakgrunnen for omleggingen er de store endringene i folks medievaner, med blant annet markant nedgang i seertall på såkalte lineære TV-sendinger. Undersøkelser viser at nordmenn under 60 år oppgir mobilen som viktigste kilde til nyhetsoppdatering.

– Vi har undervurdert

– Vi har rett og slett undervurdert den enormt sterke relasjonen de har til TV-nyhetene fra sitt distrikt. Det har vi nå tatt innover oss. Derfor forlenger vi distriktssendingen i forkant av Dagsrevyen, sier distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vakte stor irritasjon og harme hos både seere, politikere og kulturpersonligheter da NRK kuttet distriktssendingene til fem minutter.

Kritikken mot omleggingen kom fra både folkedypet og Stortinget. Særlig i Nord-Norge vekket kuttet harme.

– Et kjempekompliment

Trygve Slagsvold Vedum Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Trygve Slagsvold Vedum Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har sendt Grande spørsmål om saken, til den ferske statsrådens første ordinære spørretime kommende onsdag.

– Det er bra at NRK lytter, selv om jeg helst hadde sett at den opprinnelige lengden på 15 minutter ble beholdt. NRK bør ta engasjementet som et kjempekompliment og ikke et angrep, selv om det kanskje er noen i ledelsen som har det litt vanskelig akkurat nå, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forkastelig

– Jeg synes det er forkastelig. Jeg har jo både opplevd og sett at de har redusert produksjon i hele kanalen, bortsett fra Marienlyst. Det ender vel opp med at de sender en SMS med to linjer til lisensbetalere i nord og vest i stedet for nyheter, sa mangeårig journalist og komiker i NRK, Tore Skoglund (70) fra Senja i Troms, til VG tidligere denne uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Undergraver tilliten

Også Åslaug Sem-Jacobsen, mediepolitisk talskvinne i Senterpartiet reagerte skarpt:

– Tilbudet blir ikke bare direkte svekket. Disse endringene bidrar til å undergrave den støtten og tilliten som NRK har opparbeidet seg, både i befolkningen og på Løvebakken. Det er ikke rart at folk reagerer, uttalte Jacobsen til Aftenposten tidligere denne måneden.

Grande ba om redegjørelse

Leder i Venstre Trine Skei Grande Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Leder i Venstre Trine Skei Grande Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mandag ba kulturminister Trine Skei Grande (V) NRK om å redegjøre for arbeidet med distriktssendingene. Onsdag var hun snar med å reagere på at statskanalen snur. I en melding på Twitter skriver kulturministeren dette:

«Bra. NRK endrer sendeskjemaet og gir likevel plass til lengre distriktssendinger før Dagsrevyen. Det er jeg glad for, dette er viktig for distriktstilbudet».

Vil dreie over på nett og mobil

Kringkastingsrådet mottok flere hundre klager etter omleggingen. Også flere NRK-veteraner uttrykte seg kritisk til omleggingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– NRKs oppdrag er å nå hele befolkningen med distriktsnyheter. Hensikten med omleggingen har vært å styrke det totale tilbudet vårt til publikum ved å dreie noe av innsatsen over på nett og mobil, som er de viktigste plattformene for nyheter for en stadig større del av befolkningen, sier distriktsdirektør Gynnild-Johnsen, som nå slår fast at for en del av vårt trofaste publikum er disse sendingene på TV det aller viktigste i deres mediehverdag.