Danmark første semifinalist i håndball-EM

Den danske spilleren Mikkel Hansen og hans lagkamerater kunne tirsdag juble for semifinaleplass i EM uten å spille selv. Her i møtet mot Norge og Sander Sagosen før EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tirsdagens kamper i håndball-EM sendte Danmark til semifinale selv om danskene selv hadde spillefri.

Først vant jumbolaget Slovenia 31-26 over Spania, deretter overrasket Tsjekkia med 25-24-seier over Makedonia i en kamp med svært dramatisk avslutning. Det passet danskene utmerket.

Danskene fører an i hovedrunden gruppe 2 med sine 6 poeng. Laget møter Makedonia i sin siste kamp i hovedrunden onsdag og kan spille den uten press, selv om de kan trenge ett poeng for å være helt sikker på å bli gruppevinner.

Tyskland og Spania står i likhet med Tsjekkia med 4 poeng, men danskene har slått både spanjolene og tyskerne og er dermed foran på innbyrdes oppgjør.

Tsjekkias seier over Makedonia betyr at onsdagens kamp mellom Tyskland og Spania blir en ren duell om semifinaleplass.

«Finale» om semifinale

Laget som vinner kampen slår følge med Danmark videre, som gruppetoer. Skulle kampen ende uavgjort, kan Tsjekkia snike seg forbi og stjele semifinalebilletten. For at det skal kunne skje må Slovenia slås i dagens første kamp.

Skulle Danmark tape for Makedonia, kan Tsjekkia til og med bli gruppevinner, men bare om det blir uavgjort mellom tyskere og spanjoler i dagens siste kamp.

Det var dramatiske sluttsekunder mellom Tsjekkia og Makedonia. Makedonia fikk straffekast ett sekund før slutt etter videodømming, men Tomas Mrkva reddet skuddet fra Dejan Manaskov, og tsjekkerne kunne juble i kapp med tyskere og dansker.

Spansk smell

Det var lenge jevnt mellom Slovenia og Spania. Det sto 13-12 ved pause. Spanjolene kom for alvor på hælene da Slovenia i starten av annen omgang scoret fem mål på rad til 20-15-ledelse.

Den smellen klarte ikke spanjolene å komme tilbake fra. Ti minutter før slutt røk dessuten Viran Morros på sin tredje utvisning og ble sendt på tribunen.

Som vanlig fikk slovenerne spille sitt fysisk tøffe spill. Det ble mange tominuttere å ri av, men laget klarte å stoppe det spanske laget.