Selvik: Tyrkisk angrep er ledd i sluttspillet om Syria

Tyrkiske stridsvogner rullet i helga over grensa til Syria for å drive kurdisk milits ut av Afrin-området. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkiske stridsvogner rullet i helga over grensa til Syria for å drive kurdisk milits ut av Afrin-området. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia gikk til angrep mot Afrin av frykt for at kurderne skal komme styrket ut av sluttspillet om Syria, tror seniorforsker Kjetil Selvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkisk-støttede opprørere innledet lørdag en militæroffensiv mot den kurdiske YPG-militsen i Afrin-området, en kurdisk-styrt enklave mot grensa til Tyrkia, nordvest i Syria.

Tyrkiske stridsvogner har rullet inn i området, til protester fra USA som har støttet YPG-militsen i kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS.

– Tyrkia gjør dette fordi de er veldig bekymret for hvordan kurderne ser ut til å komme ut av sluttspillet i Syria, siden USA har valgt kurderne som sin fremste allierte på bakken og uttalt at de skal trene kurdiske styrker til å vokte grensen mot Tyrkia, sier seniorforsker Kjetil Selvik ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Ikke første gang

Kurderne kontrollerer fra før store områder mot grensa til Tyrkia, lenger øst i Syria. Også da YPG-militsen så ut til å ta kontroll over området mellom Afrin og dette området i 2016, rykket tyrkiske stryker over grensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– YPG hadde på et tidspunkt nesten kontroll over hele grensa mot Tyrkia, men tyrkiske styrker rykket da inn og hindret dem i å opprette et sammenhengende kurdisk belte, sier Selvik.

Han mener at det nå pågår et sluttspill i krigen, og at Tyrkia i likhet med de øvrige aktørene forsøker å posisjonere seg. Utfallet i Afrin er nærmest gitt, tror han.

Blir trolig nedkjempet

– YPG er kjent for å være gode krigere, men Tyrkia er veldig overlegen i materiell og omringer nærmest Afrin. Om ikke USA eller andre kommer dem til unnsetting, er det stor sjanse for at YPG blir nedkjempet der, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har også hatt styrker i Afrin, og det store spørsmålet nå er hvordan de vil forholde seg til Tyrkias framstøt, mener Selvik.

– Det kan se ut som om russerne har valgt å stå på sidelinjen, sier han.

– Det er stor sjanse for at Tyrkia kan ta over militært i Afrin, dersom Russland lar dette skje. USA kan umulig angripe sin NATO-allierte Tyrkia, mener Selvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til Tyrkias fordel

At USA så tydelig har markert at YPG er deres fremste allierte i Syria, kan virke til Tyrkias fordel fordi Russland har interesse av at motstanderens fotfeste svekkes i Syria.

– Russland er på den annen side avhengig av å opprettholde sine egne relasjoner til kurderne for å kunne få til en stabilisering på sikt i Syria, tror han.