Svensk forlegger pågrepet i Kina igjen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai er igjen pågrepet i Kina, opplyser hans datter til The New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et titall sivilkledde politifolk pågrep Gui lørdag på et tog på vei til hovedstaden Beijing, ifølge datteren Angela Gui.

Pågripelsen skjedde ifølge avisa på dramatisk vis, foran øynene på to svenske diplomater som er stasjonert på konsulatet i Shanghai.

– Jeg vet bare at ting har tatt en veldig drastisk vending til det verre, sier Angela Gui på telefon fra Storbritannia, der hun studerer.

På vei til ambassaden

Faren var ifølge datteren på vei til den svenske ambassaden i Beijing for en helsesjekk etter å ha vist symptomer på sykdommen ALS.

Verken svenske eller kinesiske myndigheter vil kommentere saken overfor New York Times.

Etter pågripelsen ga kinesiske myndigheter de svenske diplomatene beskjed om at Gui er mistenkt for å ha delt hemmeligstemplet informasjon med svensk ambassadepersonell, og for å ha truffet dem uten tillatelse, ifølge avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvant i Thailand

Gui Minhai forsvant på mystisk vis 17. oktober 2015 da han forlot sin feriebolig i Pattaya i Thailand. Gui drev på denne tiden de to forlagene Mighty Current og Causeway Bay i Hongkong.

Han ble knyttet til utgivelse og salg av det som kunne oppfattes som regimekritiske og satiriske bøker som stilte ledelsen i Beijing i et dårlig lys.

I januar 2016 sto han fram på kinesisk TV og fortalte at han frivillige hadde reist til Kina for å sone straff for en trafikkulykke han hadde vært innblandet i.

I oktober i fjor ble det kjent at han var løslatt.