CAS starter behandlingen av russiske OL-anker

Alexander Legkov er én av flere russiske utøvere som har anket OL-utestengelsen til CAS. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Alexander Legkov er én av flere russiske utøvere som har anket OL-utestengelsen til CAS. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag starter Idrettens voldgiftsrett (CAS) behandlingen av ankesakene mot IOCs beslutning om å utestenge russiske utøvere fra OL på livstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt har CAS mottatt 42 anker fra russiske utøvere som er utestengt av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Utøverne tilhører idrettene langrenn, skiskyting, skøyter, skeleton, bob og ishockey.

Den kommende uken skal 39 av sakene opp i CAS. Massehøringen, som gjelder utøvere som deltok under OL i Sotsji i 2014, blir ekstraordinær i CAS-sammenheng og har tvunget voldgiftsretten til å flytte høringen fra Lausanne til en større sal i Genève.

Ytterligere tre russiske skiskyttere har også anket sin livstidsutestengelse fra IOC, men disse sakene skal opp på et senere tidspunkt.

Alle de involverte russerne avviser på det mest bestemte at de har vært involvert i det russiske dopingprogrammet.

Til grunn for avsløringene om russisk dopingbruk ligger funnene i den mye omtalte McLaren-rapporten samt vitneutsagn fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Rodtsjenkov, som tidligere var sjef for det russiske antidopinglaboratoriet i Moskva, og Richard McLaren skal vitne i ankesakene i CAS. De vil delta på telefon eller via videoforbindelse, opplyste voldgiftsretten nylig.

Rodtsjenkov flyktet til USA og oppholder seg på hemmelig adresse etter at han fortalte det han visste om dopingprogrammet i hjemlandet.

Det er ventet at CAS vil avsi kjennelser i ankesakene i perioden 29. januar til 2. februar. Dermed foreligger en endelig konklusjon før OL i Pyeongchang innledes.