Solberg: – Tonning Riise ville ikke blitt gjenvalgt dersom jeg visste om varslene

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg erkjenner at Høyre ikke så systematikken i varslene om Kristian Tonning Riise i 2013. – Han ville ikke blitt gjenvalgt dersom jeg visste, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har stormet i Høyre etter at partiet siden 11. januar har mottatt 21 varsler som blant annet gjelder tidligere Unge Høyre-leder og stortingsrepresentant fra Hedmark, Kristian Tonning Riise.

Statsminister Erna Solberg sier i NRKs Politisk kvarter mandag morgen at Tonning Riise ikke ville blitt gjenvalgt som ungdomspartileder eller blitt stortingskandidat dersom hun selv visste om varslene, som først kom i 2013.

– En sovepute

– Vi har hatt flere parallelle saker av ulik alvorlighetsgrad som vi har behandlet samtidig. Det har kanskje vært en sovepute for oss, for vi har trodd at fordi det har fungert i andre sammenhenger, så har vi trodd at våre retningslinjer var kjente. Vi har diskutert temaet seksuell trakassering, men vi har åpenbart ikke klart å nå helt gjennom, sier Solberg.

Høyre har opprettet et eget utvalg som skal se på hvordan partiet har håndtert varslingssakene den siste tiden. I påvente av utvalgets konklusjoner setter Høyre nå i verk strakstiltak for å komme ukulturen til livs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må vi rydde opp

Alle varsler skal loggføres skriftlig og være kjent for Høyres generalsekretær, et uavhengig varslerpunkt opprettes for å sikre uavhengighet og introduksjonsprogrammet for nye ledere i Høyre, Unge Høyre og øvrige ansatte skal forbedres.

Samtidig skal forholdet til alkoholbruk på partiarrangementer gjennomgås, og bevisstheten om etiske retningslinjer og seksuell trakassering i organisasjonen skal økes på alle nivåer.

– Nå må vi rydde opp – og denne ryddejobben skal vi gjøre skikkelig, sa Solberg søndag under en hasteinnkalt pressekonferanse i Høyres hus.