Spansk dommer avviser krav om å pågripe Puigdemont i Danmark

Carles Puigdemont var mandag morgen angivelig på vei til Danmark, for å delta i en debatt ved Universitetet i København. Foto: AP / NTB scanpix
Carles Puigdemont var mandag morgen angivelig på vei til Danmark, for å delta i en debatt ved Universitetet i København. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En spansk domstol avviser kravet fra påtalemyndigheten om å utstede arrestordre mot Catalonias tidligere president Carles Puigdemont, som er på besøk i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Puigdemont svarte ikke på spørsmål fra de mange journalistene som tok imot ham på Kastrup-flyplassen mandag morgen.

Spania har gjort det klart at det ville bli utstedt en internasjonal arrestordre på Puigdemont dersom han som varslet reiste til Danmark for å delta på en debatt ved Universitetet i København.

Den katalanske separatistlederen kunne deretter bli begjært utlevert. Men mandag ettermiddag avviste en dommer i Madrid påtalemyndighetens anmodning om å fornye en arrestordre som ble utstedt og senere opphevet i fjor.

Flyktet

Puigdemont flyktet til Belgia etter at Catalonias forsøk på løsrivelse slo feil og spanske myndigheter utstedte arrestordre på ham og flere andre katalanske ledere.

Danmark-besøket er første gang Puigdemont reiser utenlands siden han dro i eksil til Belgia.

Ifølge den spanske avisen El Confidencial kjøpte Puigdemont billett hos Ryanair og fløy fra Brussel til København mandag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opphevet arrestordre

Puigdemont er anklaget for oppvigleri og misbruk av offentlige midler i Spania etter at hans regjering arrangerte en folkeavstemning om uavhengighet i fjor.

En europeisk arrestordre ble utstedt mot Puigdemont, men den ble opphevet av en spansk dommer i desember.

Dommeren understreket imidlertid at den avsatte regionspresidenten vil bli pågrepet dersom han vender tilbake til Spania.

Foreslått som regjeringssjef

Mandag foreslo presidenten i regionforsamlingen i Catalonia, Roger Torrent, at Puigdemont bør få oppdaget med å danne ny regjering i regionen.

Torrent opplyser at han har skrevet brev til Spanias statsminister Mariano Rajoy og bedt om et møte for å diskutere den «unormale situasjonen» i Catalonia.

Rajoy har tidligere slått fast at Puigdemont ikke kan lede den katalanske regjeringen fra eksil, men at han i så fall må returnere til Spania og tas i ed på vanlig måte.

Inntil så skjer, vil Madrid beholde styringen over Catalonia, understreket Rajoy tidligere i måneden.