Meny

Tyrkia har innledet angrep på Nord-Syria

En stridsvogn i Reyhanli i Tyrkia på vei mot grensa til Syria torsdag. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Regjeringen i Tyrkia sier den har innledet sitt varslede militære angrep mot Nord-Syria. Her vil Tyrkia «knuse» kurdiske styrker som støttes av USA.

– Operasjonen har i realiteten startet med artilleriangrep over grensa, sa forsvarsminister Nurettin Canikli fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En av byråets TV-journalister filmet tyrkisk artilleri i landsbyen Sugedigi som skjøt granater over grensa. Ingen bakkestyrker skal så langt ha tatt seg inn i Syria.

Tyrkiske myndigheter har tidligere opplyst at de forbereder en mulig offensiv mot Afrin-området nordvest i Syria for å bekjempe kurdiske styrker som kontrollerer denne delen av landet.

Det har vært store troppeforflytninger på den tyrkiske siden av grensa de siste ukene. Når styrkene planlegger å krysse grensa, er ikke kjent.

– Terrorhær

NATO-landet Tyrkia har anklaget USA for å opprette en «terroristhær» bestående av kurdiske styrker i Nord-Syria. President Recep Tayyip Erdogan har lovet å knuse «hæren».

Erdogan misliker sterkt at USA har alliert seg med den kurdiske YPG-militsen i Syria. Tyrkia kaller YPG en terrororganisasjon, og militsen har tette bånd til den væpnede tyrkiskkurdiske gruppa PKK.

Den amerikanskledede koalisjonen i Syria kunngjorde sist helg planer om å opprette en ny kurdisk-ledet styrke på 30.000 personer som skal operere i grenseområdene nord i Syria. USA håper styrken skal bidra til å hindre at ekstremistgruppa IS igjen får fotfeste i landet.

Kompleks situasjon

Konflikten i Syria preges av et stort antall aktører og komplekse allianser. Tyrkia er selv medlem av den USA-ledede koalisjonen som vil opprette den nye kurdiske styrken – som Tyrkia altså akter å knuse.

Også Norge er medlem av koalisjonen, men antallet norske soldater i regionen er lavt.

Regjeringen i Syria, som bare kontrollerer deler av landet, er sterkt kritisk til Tyrkias invasjonsplaner. Går den tyrkiske hæren inn på syrisk territorium, vil det bli ansett som en fiendtlig handling, advarte viseutenriksminister Faisal al-Moqdad nylig.

– Hvis tyrkiske kampfly angriper Syria, bør de ikke tro at de er på noen piknik, la han til.

Syrias regjering er også svært kritisk til USAs deltakelse i konflikten i landet. Amerikanske luft- og bakkestyrker har lenge støttet syriske opprørsgrupper.

(©NTB)

Populært