Fødselsraten i Kina synker tross avskaffelse av ettbarnspolitikken

Avskaffelsen av ettbarnspolitikken skulle hindre at en stadig større andel av Kinas befolkning tilhører den eldre garde. Men det har ikke ført til noen fødselsboom. Her ei lita jente sammen med sitt voksne følge i et handlestrøk i Beijing første juledag. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix
Avskaffelsen av ettbarnspolitikken skulle hindre at en stadig større andel av Kinas befolkning tilhører den eldre garde. Men det har ikke ført til noen fødselsboom. Her ei lita jente sammen med sitt voksne følge i et handlestrøk i Beijing første juledag. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om kinesiske par nå får lov til å få to barn, sank fødselsraten i Kina i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas statistiske byrå la fredag fram tall som viser at det ble registrert 17,2 millioner barnefødsler i fjor, mot 17,9 millioner i 2016.

Kina endret i 2015 loven om at par bare kunne få ett barn hver. Håpet var å snu en tendens som om få år vil føre til en omfattende eldrebølge.

I 2016 økte antall fødsler med nesten 8 prosent, og nesten halvparten av barna som ble født, tilhørte en familie som allerede hadde ett barn.

At fødselsraten nå igjen er nedadgående, knyttes til at flere kinesere venter med å gifte seg, at mange har en preferanse for små familier, samt bekymring for at det er dyrt å ha barn.