Meny

Tyrkias hær klar til å gå inn i syriske byer

Tyrkiske M-48 tanks under en parade. Foto: Harun Ucar / AP
Tyrkiske sikkerhetsstyrker som er utplassert ved grensen til Syria har fått ordre om å forberede mulig inntog i den kurdiskkontrollerte Afrin-regionen i Syria.

Den tyrkiske hæren har sendt stridsvogner til Hatay-provinsen, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu torsdag.

Samtidig sier utenriksminister Mehmet Cavusoglu til CNN Turk at Tyrkia kommer til å gripe inn i de kurdiskkontrollerte byene Afrin og Manbij, melder Reuters.

Da var det gått mindre enn ett døgn siden president Recep Tayyip Erdogan samlet sitt sikkerhetsråd til møte i Ankara. Han besluttet at Tyrkia skal ta «umiddelbare» og «besluttsomme» skritt for å beskytte landet mot trusler fra det vestlige Syria.

Tre dager tidligere truet Erdogan i en tale med å knuse «terroristhæren» som han mener USA bygger opp på syrisk side av grensen.

Kurdisk-ledet styrke

Ankara misliker sterkt at NATO-allierte Washington har alliert seg med den kurdiske YPG-militsen i Syria. Tyrkia mener YPG har forbindelser til det forbudte PKK i Tyrkia, og anser YPG for å være en terroristorganisasjon.

Den amerikanskledede koalisjonen i Syria kunngjorde sist helg planer om å opprette en kurdisk-ledet styrke på 30.000 personer, men avviser i en uttalelse at de er i ferd med å etablere en grensestyrke.

– Dette er ingen ny hær eller ordinær grensestyrke, heter det i uttalelsen, der koalisjonen også legger til at den «fortsetter å trene opp lokale sikkerhetsstyrker i Syria».

– Denne sikkerhetsstyrken skal fungere internt i Syria og hindre IS-krigere i å flykte fra Syria. Styrken skal også øke sikkerheten lokalt i frigjorte områder, heter det i en uttalelse fra Pentagon.

Les også: Tyrkia: Ingen fredsprosess før PKK legger ned våpnene

Tyrkia advarer Trump om flere konflikter i Midtøsten

Russland og Iran orientert

Tyrkias forsvarssjef Hulusi Akar og etterretningssjef Hakan Fidan dro torsdag til Russland for å møte forsvarssjef Valeryj Gerasimov. Cavusoglu sier de der skal «koordinere» den mulige tyrkiske offensiven.

Russland etablerte militær tilstedeværelse i Afrin-regionen for noen måneder siden.

– Vi er i samtaler med russerne angående bruk av det syriske luftrommet. Vi er i samtaler med Iran. Vi trenger denne koordineringen for å unngå uhell eller konfrontasjon, sier Cavusoglu.

Bilde fra Erdogans møte i Tyrkias nasjonale sikkerhetsråd onsdag, der han besluttet at den tyrkiske hæren skal settes i beredskap og klargjøres for inntog i Afrin-provinsen i Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Syria advarer

I Damaskus er motstanden stor.

– Vi advarer det tyrkiske lederskapet om at det blir ansett som en fiendtlig handling om den tyrkiske hæren går inn på syrisk territorium, sier Syrias viseutenriksminister Faisal al-Moqdad.

– Hvis tyrkiske kampfly angriper Syria, bør de ikke tro at de er på noen piknik, sier han videre og legger til at det syriske luftvåpenet kommer til å skyte ned ethvert tyrkisk jagerfly som angriper mål i Syria.

Les også: Erdogan vil knuse USA-støttede styrker i Syria

Tyrkia ber Russland og Iran stanse offensiv i syriske Idlib

Samtaler

Tyrkia kontrollerer om lag 2.000 kvadratkilometer i det nordlige Syria og har soldater utstasjonert i Afrins naboprovins Idlib som del av en avtale inngått i fjor med Russland og Iran.

Tyrkia samarbeider med Russland og Iran, som er de to viktigste støttespillerne for Syrias president Bashar al-Assad, i et forsøk på å danne grunnlag for fredssamtaler.

Tyrkia, Iran og Russland, samt syriske opprørere og kurdiske grupper, er ventet å møtes i den russiske svartehavsbyen Sotsji til samtaler senere denne måneden.

Populært