Svensk politi: Uakseptabelt at politiet angripes

To biler fikk materielle skader og politistasjonen ble også påført skade under eksplosjonen. To personer er pågrepet. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
To biler fikk materielle skader og politistasjonen ble også påført skade under eksplosjonen. To personer er pågrepet. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges statsminister Stefan Löfven vil ikke utelukke at militæret settes inn for å bekjempe grov gjengkriminalitet etter en rekke angrep mot svensk politi. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste angrepet skjedde onsdag kveld mot politistasjonen i Rosengård i Malmö da en gjenstand eksploderte like utenfor politistasjonen. To menn er pågrepet, mistenkt for medvirkning.

Angrepet var fullstendig uakseptabelt, mener regionpolitisjef Carina Persson.

– Dette er enda et alvorlig angrep mot politiet, men også mot de menneskene vi er her for å beskytte, sa Persson på en pressekonferanse i Malmö torsdag formiddag.

– Det som skjedde i går, viser at vi dessverre kan vente oss denne type angrep fra kriminelle, sa Malmös politimester Stefan Sintéus.

Erik Jansåker, lokalpolitiområdesjef for den sørlige delen av Malmö, bruker sterkere ord:

– De ansatte er forbannet, sier han.

Utelukker ikke bruk av militæret

Angrepet er det siste i en lang rekke angrep mot politiet i Sverige. Like før nyttår ble en politibil sprengt utenfor politistasjonen i Malmö, og i november ble en håndgranat sprengt ved politistasjonen i Uppsala.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under en partilederdebatt i Riksdagen tirsdag utelukket ikke statsminister Stefan Löfven at militæret kan settes inn for å bekjempe gjengkriminaliteten.

– Det er ikke min første beslutning å sette inn det militære, men jeg er beredt til å gjøre det som trengs for å bli kvitt den grove, organiserte kriminaliteten, uttalte han.

Det var Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson som først foreslo å sette inn hæren.

Justisminister Morgan Johansson syntes først det var en dårlig idé, men jenket seg senere, ifølge TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsministeren tenker seg situasjoner som kan være veldig ekstreme, og da må man tenke gjennom hvilke muligheter man har for å håndtere slike situasjoner, sa han.

– Rettet mot oss

Politiet mener eksplosjonen i Malmö onsdag kveld var direkte rettet mot dem. Ingen personer ble skadd i angrepet.

Påtaleansvarlig Magnus Petterson satte torsdag morgen i gang arbeidet med å ferdigstille siktelser mot dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– To personer er pågrepet. Nå holder jeg på å skaffe meg oversikt over det som har skjedd. Jeg må orientere meg før jeg kan uttale meg mer om saken, sier han til TT.

Persson sier til Sveriges Radio at de to pågrepne er kjenninger av politiet.

Det er ikke kjent hvilken type sprengstoff som ble brukt, men Sintéus konstaterer at noe ble kastet over gjerdet og deretter eksploderte. Eksplosjonen førte til materielle skader på to biler. Bygningen ble også påført skade.

Sveriges politisjef Dan Eliasson sier hendelsen understreker behovet for skjerpet straff for angrep mot politiet.