Kinas økonomi vokste nesten 7 prosent i fjor

Kinas økonomi vokste mer enn ventet i fjor. Bildet viser hektisk aktivitet i havnebyen Qingdao. Foto: AP / NTB scanpix
Kinas økonomi vokste mer enn ventet i fjor. Bildet viser hektisk aktivitet i havnebyen Qingdao. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas økonomi slo forventningene og vokste 6,9 prosent i fjor, viser offisielle tall lagt fram torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang siden 2010 at veksten i Kinas økonomi ikke har avtatt, påpekes det i Beijing.

Prognoser fra analytikere tilsa en økonomisk vekst på 6,8 prosent. Kinesiske myndigheters eget mål var 6,5 prosent, men spesielt utenlandshandelen ble større enn ventet. Vekst i detaljhandelen bidro også til den positive utviklingen, opplyser Kinas statistikkbyrå. I 2016 var veksten på 6,7 prosent.

– Den nasjonale økonomien har opprettholdt en stabil og sunn utvikling og overgått forventningene. Men vi må også være klar over at økonomien fortsatt står overfor vanskeligheter og utfordringer, sa Ning Jizhe, leder for Kinas statistiske sentralbyrå, torsdag.

Ning avviste spørsmål om statistikken er til å stole på etter at kystbyen Tianjin og den autonome regionen Indre Mongolia innrømmet å ha blåst opp sine tall i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Systemet for å regne ut Kinas nasjonale statistikk er ikke berørt av et lite antall steder eller selskaper som har problemer med å presentere nøyaktige data, sa han.

USA-friksjon

I forrige uke la Kina fram statistikk som viste økt kinesisk eksport. Dette kan bli sett på som problematisk i Washington.

USAs president Donald Trump har gjentatte ganger gått hardt ut mot skjev handelsbalanse mellom de to landene. Han forsøker å presse Kina til å begrense det voksende handelsoverskuddet med USA, en bekymring han også tok opp under sitt besøk hos Kinas president Xi Jinping.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter venter at friksjonen øker, og at den kan føre til at USA innfører høyere toll og avgifter på import av kinesiske varer. Det kan i sin tur føre til at Beijing gjør det samme med amerikanske produkter.

– Gjeld bekymrer

Den kinesiske økonomien hviler fortsatt for mye på gjeld, noe som kan true stabiliteten i landets finanssektor, advarer Det internasjonale pengefondet (IMF).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter peker på det samme.

– Kinas største risiko akkurat nå er gjeld. Både statlige og andre kinesiske selskaper har høy gjeldsandel, noe som kan bidra tungt til at landets banksektor opparbeider seg gjeld i framtiden. Det kan utgjøre risiko for finanskrise, sier Hu Xingdou, som er økonomiprofessor ved Beijing Institute of Technology.

Hu setter imidlertid sin lit til Beijings reformarbeid og stramme grep rundt økonomien. Det kan bidra til å redusere risikoen, mener han.