Meny

Bayeux-teppet kan bli utlånt fra Frankrike til Storbritannia

Bildet viser en liten del av det nesten 70 meter lange broderiet. Foto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Frankrike vurderer å låne ut det berømte 70 meter lange Bayeux-teppet, som viser normannernes erobring av England, til Storbritannia.

I så fall vil det være første gang på 950 år at det historiske broderte veggteppet sendes ut av landet, skriver The Times.

Også BBC og The Guardian omtaler det foreslåtte utlånet som president Emmanuel Macron er ventet å kunngjøre under sitt besøk i Storbritannia når han møter statsminister Theresa May torsdag.

Forberedelsene er i gang etter flere måneder med samtaler mellom de to landene. Teppet blir imidlertid ikke lånt ut til Storbritannia før i 2020, opplyser franske myndigheter. Det er så langt ikke bestemt hvor det 70 meter lange og 50 centimeter brede teppet skal stilles ut. Og først må myndighetene foreta tester for å slå fast om broderiet tåler å bli flyttet.

Bayeux-teppet er datert til cirka år 1077. Det er brodert med farget ullgarn på lin og fremstiller Vilhelm Erobreren og hans avgjørende slag ved Hastings. Det førte til at normannerne – etterkommere etter skandinaviske vikinger bosatt i Normandie – kunne erobre England. Dermed ble hertugen av Normandie Englands nye konge.

Teppet er i dag utstilt i Bayeux i Normandie og har bare sjelden blitt flyttet. I 1804 var det utstilt i Paris, der det ble vist fram på ny i Louvre i 1945.

Teppet står oppført på UNESCOs verdensminne-oversikt.

(©NTB)

Populært