Rekordhøy fastlandseksport i 2017

Eksportinntektene for Norge økte i 2017 til totalt 418,7 milliarder kroner. En viktig forklaring på den kraftige økningen er eksportverdien av fisk.
Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Eksportinntektene for Norge økte i 2017 til totalt 418,7 milliarder kroner. En viktig forklaring på den kraftige økningen er eksportverdien av fisk. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ferske tall fra SSB viser at 2017 ble et rekordår for Norges fastlandseksport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksportinntektene for Norge økte i 2017 til totalt 418,7 milliarder kroner. Det er 8,2 prosent mer enn i fjor, og det høyeste nivået som er målt, melder SSB.

En viktig forklaring på den kraftige økningen er eksportverdien av fisk som steg med 3,5 prosent fra 2016 og endte på 92,3 milliarder kroner i 2017.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er godt fornøyd med de ferske tallene fra SSB.

– Sjømatnæringen er i dag vår nest største eksportnæring. Norsk sjømat er verdenskjent og ettertraktet. Eksporttallene viser at verden fortsatt etterspør trygg og sunn sjømat fra Norge, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Stigningen på om lag 20 prosent i utførselen av metaller var også en viktig årsak til den rekordhøye fastlandseksporten og endte på 62,3 milliarder kroner i 2017.

Den totale verdien av vareeksporten beløp seg til 843,3 milliarder kroner i 2017, opp 12,2 prosent fra året før.

Også importen av varer steg i 2017 og beløp seg til hele 683,4 milliarder kroner, noe som også er det høyeste som noen gang er målt. Veksten fra 2016 var på 12,1 prosent, og kommer blant annet av høy innførsel av personbiler, fly og konstruksjoner til oljeplattformer.

Handelsoverskuddet for varer var 160 milliarder kroner i 2017, 12,7 prosent mer enn året før. Likevel er dette lavt i et lengre perspektiv: De siste to årenes handelsoverskudd er de laveste siden årtusenskiftet.

– Handel er en av de sterkeste drivkreftene for økonomisk vekst, og bidrar til å skape og opprettholde arbeidsplasser og velferd. Målet vårt er å øke eksporten både fra eksisterende og nye næringer, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden