Aktivister tar opp kampen mot militærjuntaen i Thailand

Kuppmakerne i Thailand har innsatt Prayuth Chan-ocha (i midten) som statsminister. Thailand er i dag verden eneste land som formelt er under militært styre. Foto: AP / NTB scanpix
Kuppmakerne i Thailand har innsatt Prayuth Chan-ocha (i midten) som statsminister. Thailand er i dag verden eneste land som formelt er under militært styre. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sivilsamfunnet i Thailand tar opp kampen mot militærjuntaen i landet og samler nå underskrifter for å få omgjort en rekke strenge lover. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettighetsaktivister, fagorganiserte og andre, som er organisert i til sammen 24 grupper, lanserte mandag kampanjen «Juntaen må avvæpnes, vi vil tilbake til det normale».

Planen er i første omgang å samle 10.000 underskrifter, for deretter å be nasjonalforsamlingen omgjøre 35 av lovene og direktivene de militære kuppmakerne har tvunget igjennom.

Regjeringshæren i Thailand grep makten i et kupp i mai 2014 og har siden styrt med hard hånd. Juntaen forbyr blant annet politiske møter med flere enn fire deltakere og har kastet mange i fengsel for brudd på dette og andre forbud.

Må ikke være redde

– Vi må ikke være redde for å bli arrestert, sier Thanaporn Vijan, som representerer fagbevegelsen i den nye kampanjen.

– Om de tror at folk blir lykkelige slik de holder på, så drømmer de, legger han til, med adresse til militærjuntaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prayut Chan-o-cha, som militærjuntaen har plassert i posten som statsminister, har lovet å holde valg i november. Valget er utsatt flere ganger tidligere, og som følge av forbudet mot politiske møter er det heller ingenting som tyder på at det vil bli demokratisk.

Bredt sammensatt

– Det er ikke første gang at sivilsamfunnet har sluttet rekke, men dette er uten tvil den bredest sammensatte alliansen, sier Nutchapakorn Nammueng i menneskerettsgruppen iLaw.

Gruppene bak kampanjen regner med at overhuset i nasjonalforsamlingen, der medlemmene er utnevnt av militærjuntaen, vi stanse eventuelle lovendringer.

Håpet er imidlertid at underhuset vil slutte opp om kampanjens krav, straks en ny regjering er dannet, sier Jon Ungpakorn i iLaw.

'- VI håper i det minste å kunne legge press på regjeringen, sier han.