Meny

Guterres ber colombianerne trygge freden

FNs generalsekretær António Guterres t.v. er på et to dager langt besøk i Colombia. Her møtte han landets president Juan Manuel Santos lørdag. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Regjeringen i Colombia må gjøre mer for å sikre utvikling i tidligere geriljakontrollerte områder, mener FNs generalsekretær António Guterres.

– Alle colombianere har en rolle å spille for å bygge varig fred over hele landet, sa Guterres etter et møte med president Juan Manuel Santos lørdag.

FNs generalsekretær berømmet regjeringen og FARC-geriljaen for fredsavtalen som ble inngått i 2016, og han uttrykte håp om at også forhandlingene med den langt mindre ELN-geriljaen skal føre fram.

Samtalene med ELN ble fredag innstilt på ubestemt tid etter at det ble meldt om nye kamphandlinger og geriljaen bortførte en ingeniør øst i landet.

Guterres understreket lørdag i en TV-tale at bruk av vold for å oppnå politiske mål ikke kan rettferdiggjøres. Han påpekte også at fred er det eneste svaret på problemer som fattigdom og sosiale ulikheter.

Guterres lovet samtidig mer støtte fra FN, først og fremst for å gjøre Colombia bedre i stand til å ta imot strømmen av flyktninger fra det kriserammede nabolandet Venezuela.

Ifølge den colombianske regjeringen har 470.000 venezuelanere ankommet de siste årene. Venezuela er inne i en dyp sosioøkonomisk krise og mangelen på mat og andre nødvendige varer er mange steder akutt.

Søndag reiser Guterres til Meta-regionen hvor han skal besøke et område der tidligere FARC-soldater er plassert som et ledd i reintegreringen i det colombianske samfunn.

(©NTB)

Populært