Avgått SSB-direktør sier Jensen i realiteten tvang henne til å slutte

Tidligere direktør i Statistisk sentralbyrå SSB, Christine Meyer, under de åpne høringene i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om håndteringen av omorganiseringen i SSB Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Tidligere direktør i Statistisk sentralbyrå SSB, Christine Meyer, under de åpne høringene i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om håndteringen av omorganiseringen i SSB Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgått SSB-direktør Christine Meyer sier finansminister Siv Jensen (Frp) tvang henne til å slutte uten å ta hensyn til lover og regler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder min avgang som administrerende direktør i SSB, må jeg si at finansministeren i realiteten tvang meg til å gå av, uten hensyn til de lover og regler som gjelder for avslutning av arbeidsforhold i staten, sa Meyer da hun holdt sin innledning under SSB-høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen onsdag.

Konflikten med Jensen om omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB) endte med at Meyer i november i fjor måtte gå av som direktør.

Les også: – Meyer hadde full ryggdekning i SSB-omorganiseringen

I sin omorganisering av SSB ønsket Meyer blant annet å flytte flere titall forskere, blant dem innvandringsforsker Erling Holmøy, fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen. Det fikk blant annet partene i arbeidslivet, anført av LO og NHO, til å advare. De var bekymret for om SSB i fremtiden ville kunne levere nødvendig bakgrunnsmateriale for lønnsoppgjørene i arbeidslivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meyer understreket flere ganger at hun ikke på noe tidspunkt i møter med Finansdepartementet ble bedt om å stanse eller endre omstillingsprosessen.

– Jeg ble ansatt med et klart mandat om å omstille SSB, sa hun og viste til departementets tildelingsbrev for 2017. Der het det at omstillingen ville kreve «svært strenge prioriteringer» og «tiltak allerede tidlig i 2017 for å frigjøre ressurser».