Tyrkia ber Russland og Iran stanse offensiv i syriske Idlib

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) er på kollisjonskurs med Russlands president Vladimir Putin når det gjelder Syria. Bildet ble tatt i desember. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) er på kollisjonskurs med Russlands president Vladimir Putin når det gjelder Syria. Bildet ble tatt i desember. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang siden Tyrkia, Russland og Iran gikk sammen om å finne en politisk løsning for Syria, slår samarbeidet store sprekker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia ba onsdag de to andre landene, som begge støtter Assad-regimet, stanse det syriske regimets offensiv i Idlib-provinsen nordvest i Syria.

Dagen før kalte den tyrkiske regjeringen ambassadørene fra Russland og Iran inn på teppet i forbindelse med Tyrkias anklager om at offensiven også er rettet mot opprørere som støttes av Tyrkia.

Angrepene omtales som et brudd på avtalen som trioen har inngått om å gjøre Idlib til en såkalt nedtrappingssone.

– Iran og Russland bør være seg sitt ansvar bevisst. Hvis dere er garantister, og det er dere, bør dere stanse regimet, sa Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu onsdag.

Han fastslår at syriske regjeringsstyrker rykker fram i Idlib, og at regimet har en annen intensjon enn hva de tre landene er blitt enige om.

I kjølvannet av nedtrappingsavtalen har styrkene til president Bashar al-Assad innledet en storstilt offensiv i den opprørskontrollerte Idlib-provinsen. De blir hjulpet av russiske flyangrep og militær støtte fra Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cavusoglu mener regimet og dets allierte står bak 95 prosent av avtalebruddene i Idlib. Han sier også at president Recep Tayyip Erdogan muligens vil ringe Russlands president Vladimir Putin og minne om avtalen.

– Vi kan ikke være likegyldige. Vi har gjort så mange forsøk, vi kan ikke kaste dem bort, sier Cavusoglu ifølge det statskontrollerte, tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.