Usikkert om fylkesvei 53 kan åpnes fredag

Raset som gikk torsdag sperrer Finnsåstunnelen på fylkesvei 53 mellom Årdal og Lærdal. Det er usikkert om tunnelen kan åpnes allerede fredag. Foto: Politiet / NTB scanpix
Raset som gikk torsdag sperrer Finnsåstunnelen på fylkesvei 53 mellom Årdal og Lærdal. Det er usikkert om tunnelen kan åpnes allerede fredag. Foto: Politiet / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En geolog har undersøkt fjellsiden over Finnsåstunnelen ved Årdal i Sogn og Fjordane etter at et ras gikk der torsdag. Det er usikkert når veien kan åpnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raset har sørget for å stenge fylkesvei 53 mellom Lærdal og Årdal. Vegvesenet har tidligere opplyst at den ikke vil bli åpnet før tidligst lørdag.

Fredag formiddag ble fjellsiden ved tunnelen inspisert av en geolog fra veivesenet. Hans konklusjon er at hele fjellsiden over tunnelen må spyles før opprydningsarbeidet kan begynne. Årsaken er at det ligger en del løsmasse igjen i selve skredløpet, og at det ligger både trær og løsmasse igjen i selve bruddkanten der jordskredet opprinnelig startet.

– Det vi vil gjøre nå, er å spyle skredløpet først. Så må vi på sikt se om det er mulig å få et ryddelag opp for å ta ned trærne sier geolog Tore Medgard til NRK.

Oppryddingsarbeidet på selve veien, der det har samlet seg store stein- og jordmasser, kan ikke starte opp før spylingen av fjellsiden er ferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi prøver å få åpnet veien så fort som mulig. Men vi får ikke jobbet etter at det blir mørkt. Det er mulig at veien kan bli åpnet i dag fredag, men vi vet det ikke ennå, sier kontrollingeniør Bjørn Indrebø i Statens vegvesen.

Vegtrafikksentralen har tidligere opplyst at strekningen tidligst kan bli åpnet lørdag.

Fylkesvei 53 er hovedveien for de rundt 5.000 innbyggerne i Årdal kommune. Det er omkjøring via fjellveien til Tyin og E16 over Filefjell, en omkjøring som tar rundt to timer. Fjellovergangen er utsatt for uvær og har vært stengt hyppig.

Det har også tidligere gått ras i området rundt den 2,4 kilometer lange Finnsåstunnelen.