– Jeg er ikke nær venn av Trond Giske

<p>TUNGT ANSVAR: Partisekretær Kjersti Stenseng er blir kritisert for behandlingen av Giske-saken. Tirsdag denne uka var det ekstraordinært møte i sentralstyret, som stilte seg bak beslutningen om å frita nestleder Trond Giske fra vervet.</p>
TUNGT ANSVAR: Partisekretær Kjersti Stenseng er blir kritisert for behandlingen av Giske-saken. Tirsdag denne uka var det ekstraordinært møte i sentralstyret, som stilte seg bak beslutningen om å frita nestleder Trond Giske fra vervet.

Partisekretær Kjersti Stenseng slår tilbake mot anklagene om at hun tilhører en Giske-allianse, og varsler et oppgjør med partikulturen i deler av Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et hjørnekontor i femte etasje i Arbeiderpartiets hjem på Youngstorget, sitter partisekretær Kjersti Stenseng med en formidabel oppgave foran seg.

Tirsdagens sentralstyremøte der håndteringen av Giske-saken ble diskutert, er langt fra noe punktum for saken. Stenseng er selv blir kritisert for håndteringen. Flere av varslerne som tok kontakt med historier om Trond Giske, ba om at partisekretæren, som etter retningslinjene skal håndtere varslingssaker, måtte holdes utenfor. Årsaken er at hun er omtalt som en støttespiller for Giske, og varslerne festet ikke lit til at Stenseng ville behandle varslene skikkelig.

– Jeg er ikke en alliert

– Jeg tar til etterretning at det er noen varslere som har sagt at de ikke vil at jeg skulle håndtere varsler, og slik jeg har oppfattet det med den begrunnelsen av jeg skulle være en Giske-alliert eller en nær venn av Giske.

– Er du det?

– Jeg er ikke en alliert av enkeltpersoner i denne partiledelsen. Jeg er ikke en nær venn av Trond Giske, mer enn jeg er en nær venn og kollega av andre i partiledelsen, eller i sentralstyret i vårt parti.

– Hvor kommer dette fra da?

– Jeg konstaterer at det er en beskrivelse brukt i omtale av saken. Det vil jeg på det sterkeste avvise. Jeg har kjent Trond Giske siden 2014. Jeg ble ordentlig kjent med ham da vi ble kolleger i partiledelsen. Jeg er ikke interessert i hvor eller hvem dette kommer fra. Mitt anliggende er å forsikre om at jeg som partisekretær er på lag med alle i partiet.

– Så det er et feilaktig bilde det at du hører hjemme i Giske-leiren?

– Ja. Og jeg tror at det veldig ofte rammer kvinner, at du plasseres under noen andre. At du er alliert av noen. Jeg ser hvordan jeg er blitt beskrevet, som våpendrager og Giske-alliert, og som Giske-venn, sier Stenseng, og legger til:

– Jeg er partisekretær for alle i dette partiet. Min integritet handler om å forvalte tilliten jeg har fått fra landsmøtet, og det betyr å håndtere alle partimedlemmer og mine partikolleger på den samme måten.

– Derfor vil jeg forsikre alle dem som vil trekke det i tvil, at jeg har én oppgave her: Det er å håndtere alt som havner på mitt bord i tråd med mitt ansvar og de retningslinjer og vedtekter som partiet har.

– Er det din opplevelse at du har tilstrekkelig tillit som partisekretær, både internt og eksternt?

– Jeg fikk min tillit av partiets landsmøte. Jeg opplevde en veldig sterk støtte på sentralstyremøtet, fra et sentralstyre som ga uttrykk for stor tillit.

– Til deg personlig?

– Ja. Jeg har opplevd mye støtte og tillit gjennom høsten og jula til det vi har gjort.

Les også: Har aldri opplevd en vanskeligere tid for Ap

Lekkasjer og maktkamp

Det har vært en tung høst for Arbeiderpartiet. Meningsmålingen en drøy måned før valgdagen, som sendte partiet over 5 prosentpoeng ned til midt på 20-tallet, fungerte som en torpedo mot valgkampskuta. Bråket etter det dårlige valgresultatet ble avløst av bråk om fordelingen av komiteer og verv i den nye stortingsgruppa. Også her sto Giske sentralt, da han kapret det tunge vervet som finanspolitisk talsperson på bekostning av Marianne Marthinsen.

Håndteringen av Giske-saken, som kom til overflaten i starten av desember, er preget av lekkasjer og påstander om maktkamp.

– Det forteller at partiet vårt er i en veldig vanskelig og veldig krevende situasjon. Det er det ingen vits å legge skjul på. Det handler selvfølgelig om at sakene vi står i nå, er de vanskeligste sakene enn kan ha, først og fremst for enkeltpersonene som er berørt, sier Stenseng, og fortsetter:

– Og for partiet er det vanskelige saker. Vårt fokus er på å håndtere det grundig og skikkelig. Men alt som skjer i tillegg, gjør det ekstra utfordrende. Det er klart at når det er veldig mye lekkasjer til mediene, så blir det en prosess litt på siden som er vanskelig å forholde seg til.

Partisekretæren beskriver en vanskelig og tøff høst, med etterdønninger etter valgnederlaget.

– Vi har hatt diskusjoner, lekkasjer i media, og rykter som startet ganske umiddelbart etter valgnederlaget. Jeg tror at hvis du først står i en vanskelig situasjon, og det er saker det er uenighet om, så gjør det ikke det enklere å få nye saker på toppen.

– Det har vært en høst der det har vært vanskelig å komme videre og bli ferdig med det som var en tung prosess, med evalueringen av et veldig dårlig valg. Og så kom det nye saker som var veldig vanskelig for partiet, sier Stenseng.

Les også: Giske-saken kan styrke Arbeiderpartiet

Varsler oppgjør

Partisekretæren forteller at hun gjennom høsten og vinteren har vært i kontakt med mange partifolk – medlemmer, ordførere og lokalpolitikere – og diskutert blant annet hvorvidt det eksisterer en ukultur i Arbeiderpartiet.

– Mange sier: «Det kjenner vi oss ikke igjen i. Likevel ser vi at det er et høyt konfliktnivå rundt det som skjer sentralt». Det er jeg veldig opptatt av at vi må få gjort noe med. Og det diskuterte vi også på sentralstyremøtet.

– Hva er galt med partikulturen i Arbeiderpartiet?

– Det er knyttet til enkeltsaker, litt etterdønninger etter et dårlig valg, Og klare å bli ferdig med det og komme seg videre. Det er det som er krevende, men nødvendig. Og når partiet er i en vanskelig situasjon som tar alt fokus og all oppmerksomhet, så er det veldig lett å komme inn i en litt negativ spiral. Vi må alltid jobbe med kulturen i partiet vårt.

– Jeg er opptatt av at det vi skal bruke tida på framover, er de demokratiske arenaene vi har i partiet til å komme med innspill, si vår mening, diskutere politikk og organisasjonsarbeid, og få slutt på det som jeg vil si ikke er et utbredt ukultur i partiet, men som er enkeltkonflikter som har tatt all energi nå. Da snakker jeg ikke om enkeltpersoner, men saker som har preget vår dagsorden i høst, alt fra valgresultatet, til diskusjon om posisjoner og enkeltsaker.

Les også: Angriper «illojal» Hadia Tajik

– Ingen kommentar

Det avtegner seg et bilde av en konflikt mellom partikontoret, der Stenseng er sjef, og stortingssekretariatet der Hans Kristian Amundsen er sjef. Ifølge Dagbladet rettet en rekke sentralstyremedlemmer, Stenseng inkludert, kritikk mot Amundsen – både for håndteringen av Giske-saken og i valgkampen.

– Er det en konflikt mellom partikontoret og sekretariatet?

Stenseng tenker seg om i fem sekunder før hun svarer:

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Artikkelen i Dagbladet tok opp ting som ble diskutert i sentralstyremøtet. Det som ble tatt opp der, har jeg ikke lyst til å prate om i media.

Les også: Ap-topp om varslene: – Dette er sterke saker

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:31 Boeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål
Siste nytt
00:31VerdenBoeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål
Populært