Meny

– Jeg er ikke nær venn av Trond Giske

<p>TUNGT ANSVAR: Partisekretær Kjersti Stenseng er blir kritisert for behandlingen av Giske-saken. Tirsdag denne uka var det ekstraordinært møte i sentralstyret, som stilte seg bak beslutningen om å frita nestleder Trond Giske fra vervet.</p>
TUNGT ANSVAR: Partisekretær Kjersti Stenseng er blir kritisert for behandlingen av Giske-saken. Tirsdag denne uka var det ekstraordinært møte i sentralstyret, som stilte seg bak beslutningen om å frita nestleder Trond Giske fra vervet.

Partisekretær Kjersti Stenseng slår tilbake mot anklagene om at hun tilhører en Giske-allianse, og varsler et oppgjør med partikulturen i deler av Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et hjørnekontor i femte etasje i Arbeiderpartiets hjem på Youngstorget, sitter partisekretær Kjersti Stenseng med en formidabel oppgave foran seg.

Tirsdagens sentralstyremøte der håndteringen av Giske-saken ble diskutert, er langt fra noe punktum for saken. Stenseng er selv blir kritisert for håndteringen. Flere av varslerne som tok kontakt med historier om Trond Giske, ba om at partisekretæren, som etter retningslinjene skal håndtere varslingssaker, måtte holdes utenfor. Årsaken er at hun er omtalt som en støttespiller for Giske, og varslerne festet ikke lit til at Stenseng ville behandle varslene skikkelig.

– Jeg er ikke en alliert

– Jeg tar til etterretning at det er noen varslere som har sagt at de ikke vil at jeg skulle håndtere varsler, og slik jeg har oppfattet det med den begrunnelsen av jeg skulle være en Giske-alliert eller en nær venn av Giske.

– Er du det?

– Jeg er ikke en alliert av enkeltpersoner i denne partiledelsen. Jeg er ikke en nær venn av Trond Giske, mer enn jeg er en nær venn og kollega av andre i partiledelsen, eller i sentralstyret i vårt parti.

– Hvor kommer dette fra da?

– Jeg konstaterer at det er en beskrivelse brukt i omtale av saken. Det vil jeg på det sterkeste avvise. Jeg har kjent Trond Giske siden 2014. Jeg ble ordentlig kjent med ham da vi ble kolleger i partiledelsen. Jeg er ikke interessert i hvor eller hvem dette kommer fra. Mitt anliggende er å forsikre om at jeg som partisekretær er på lag med alle i partiet.

– Så det er et feilaktig bilde det at du hører hjemme i Giske-leiren?

– Ja. Og jeg tror at det veldig ofte rammer kvinner, at du plasseres under noen andre. At du er alliert av noen. Jeg ser hvordan jeg er blitt beskrevet, som våpendrager og Giske-alliert, og som Giske-venn, sier Stenseng, og legger til:

– Jeg er partisekretær for alle i dette partiet. Min integritet handler om å forvalte tilliten jeg har fått fra landsmøtet, og det betyr å håndtere alle partimedlemmer og mine partikolleger på den samme måten.

– Derfor vil jeg forsikre alle dem som vil trekke det i tvil, at jeg har én oppgave her: Det er å håndtere alt som havner på mitt bord i tråd med mitt ansvar og de retningslinjer og vedtekter som partiet har.

– Er det din opplevelse at du har tilstrekkelig tillit som partisekretær, både internt og eksternt?

– Jeg fikk min tillit av partiets landsmøte. Jeg opplevde en veldig sterk støtte på sentralstyremøtet, fra et sentralstyre som ga uttrykk for stor tillit.

– Til deg personlig?

– Ja. Jeg har opplevd mye støtte og tillit gjennom høsten og jula til det vi har gjort.

Les også: Har aldri opplevd en vanskeligere tid for Ap

Lekkasjer og maktkamp

Det har vært en tung høst for Arbeiderpartiet. Meningsmålingen en drøy måned før valgdagen, som sendte partiet over 5 prosentpoeng ned til midt på 20-tallet, fungerte som en torpedo mot valgkampskuta. Bråket etter det dårlige valgresultatet ble avløst av bråk om fordelingen av komiteer og verv i den nye stortingsgruppa. Også her sto Giske sentralt, da han kapret det tunge vervet som finanspolitisk talsperson på bekostning av Marianne Marthinsen.

Håndteringen av Giske-saken, som kom til overflaten i starten av desember, er preget av lekkasjer og påstander om maktkamp.

– Det forteller at partiet vårt er i en veldig vanskelig og veldig krevende situasjon. Det er det ingen vits å legge skjul på. Det handler selvfølgelig om at sakene vi står i nå, er de vanskeligste sakene enn kan ha, først og fremst for enkeltpersonene som er berørt, sier Stenseng, og fortsetter:

– Og for partiet er det vanskelige saker. Vårt fokus er på å håndtere det grundig og skikkelig. Men alt som skjer i tillegg, gjør det ekstra utfordrende. Det er klart at når det er veldig mye lekkasjer til mediene, så blir det en prosess litt på siden som er vanskelig å forholde seg til.

Partisekretæren beskriver en vanskelig og tøff høst, med etterdønninger etter valgnederlaget.

– Vi har hatt diskusjoner, lekkasjer i media, og rykter som startet ganske umiddelbart etter valgnederlaget. Jeg tror at hvis du først står i en vanskelig situasjon, og det er saker det er uenighet om, så gjør det ikke det enklere å få nye saker på toppen.

– Det har vært en høst der det har vært vanskelig å komme videre og bli ferdig med det som var en tung prosess, med evalueringen av et veldig dårlig valg. Og så kom det nye saker som var veldig vanskelig for partiet, sier Stenseng.

Les også: Giske-saken kan styrke Arbeiderpartiet

Varsler oppgjør

Partisekretæren forteller at hun gjennom høsten og vinteren har vært i kontakt med mange partifolk – medlemmer, ordførere og lokalpolitikere – og diskutert blant annet hvorvidt det eksisterer en ukultur i Arbeiderpartiet.

– Mange sier: «Det kjenner vi oss ikke igjen i. Likevel ser vi at det er et høyt konfliktnivå rundt det som skjer sentralt». Det er jeg veldig opptatt av at vi må få gjort noe med. Og det diskuterte vi også på sentralstyremøtet.

– Hva er galt med partikulturen i Arbeiderpartiet?

– Det er knyttet til enkeltsaker, litt etterdønninger etter et dårlig valg, Og klare å bli ferdig med det og komme seg videre. Det er det som er krevende, men nødvendig. Og når partiet er i en vanskelig situasjon som tar alt fokus og all oppmerksomhet, så er det veldig lett å komme inn i en litt negativ spiral. Vi må alltid jobbe med kulturen i partiet vårt.

– Jeg er opptatt av at det vi skal bruke tida på framover, er de demokratiske arenaene vi har i partiet til å komme med innspill, si vår mening, diskutere politikk og organisasjonsarbeid, og få slutt på det som jeg vil si ikke er et utbredt ukultur i partiet, men som er enkeltkonflikter som har tatt all energi nå. Da snakker jeg ikke om enkeltpersoner, men saker som har preget vår dagsorden i høst, alt fra valgresultatet, til diskusjon om posisjoner og enkeltsaker.

Les også: Angriper «illojal» Hadia Tajik

– Ingen kommentar

Det avtegner seg et bilde av en konflikt mellom partikontoret, der Stenseng er sjef, og stortingssekretariatet der Hans Kristian Amundsen er sjef. Ifølge Dagbladet rettet en rekke sentralstyremedlemmer, Stenseng inkludert, kritikk mot Amundsen – både for håndteringen av Giske-saken og i valgkampen.

– Er det en konflikt mellom partikontoret og sekretariatet?

Stenseng tenker seg om i fem sekunder før hun svarer:

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Artikkelen i Dagbladet tok opp ting som ble diskutert i sentralstyremøtet. Det som ble tatt opp der, har jeg ikke lyst til å prate om i media.

Les også: Ap-topp om varslene: – Dette er sterke saker

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Iransk ministerbesøk vekker harme06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 Høyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Måling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier
Siste nytt
06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25VerdenEminem saksøker Spotify06:17NorgeAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01NorgeIransk ministerbesøk vekker harme06:00NorgeMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55VerdenTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeHøyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47NorgeNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58NorgeAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56NorgeFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20VerdenFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01VerdenWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41VerdenTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42NorgeMåling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36VerdenVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier
Populært