Meny

EU beklager «uakseptabelt tap av liv» i Iran

Dette bildet som AP har fått tilsendt, viser universitetsstudenter som protesterer mot regjeringen på Universitetet i Teheran 30. desember. Foto: Stringer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
EUs utenrikssjef Federica Mogherini beklager «det uakseptable tapet av liv» i forbindelse med demonstrasjonene i Iran og ber «alle involverte avstå fra vold».

Så langt er minst 21 mennesker drept i protester og opptøyer, ifølge statlige medier i Iran. Demonstrasjonene brøt ut sist torsdag i byen Mashhad og spredde seg deretter raskt til andre steder i landet.

– Den europeiske union følger de pågående demonstrasjonene i Iran, den økende volden og det uakseptable tapet av liv tett. Fredelige demonstrasjoner og ytringsfrihet er grunnleggende rettigheter som gjelder i alle land, og Iran er intet unntak, sa Mogherini i en uttalelse tirsdag. Hun sier EU har vært i kontakt med iranske myndigheter de siste dagene.

– I den ånd av åpenhet og respekt som er fundamentet i forholdet vårt, forventer vi at alle involverte avstår fra bruk av vold og garanterer for ytringsfriheten, fortsatte hun.

Dagen før hadde hun på vegne av EU bedt Iran garantere retten til å demonstrere, mens myndighetene i landet slo ned på protestene. Protestbølgen er den største utfordringen mot regimet i Iran siden massedemonstrasjonene i 2009.

(©NTB)

Populært