Meny

To demonstranter skutt og drept i Iran

Iranere har siden torsdag protestert mot president Rouhani og hans regjering. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
IS kan ha stått bak drapet på to demonstranter i byen Dorud vest i Iran, mener myndighetene. Demonstrasjonene mot myndighetene har nå pågått i tre døgn.

– Lørdag kveld fant det sted en ulovlig demonstrasjon i Dorud og et antall mennesker inntok gatene på oppfordring fra fiendtlige grupper, noe som førte til sammenstøt. Beklageligvis ble to innbyggere fra Dorud drept i disse sammenstøtene, sier viseguvernør Habibollah Khojastehpour til statlig fjernsyn.

Han hevder at sikkerhetsstyrkene ikke hadde skutt mot folkemengden.

– Ingen kuler ble skutt av politiet, hæren eller sikkerhetsstyrkene mot folkemengden. Målet var å avslutte demonstrasjonen på fredelig vis, men som følge av tilstedeværelse av enkelte folk og grupperinger, førte dette beklageligvis til at to mennesker ble drept, sier Khojastehpour, som legger til:

IS

– Vi har funnet bevis på fiender av revolusjonen, takfiri-grupper og utenlandske agenter, i sammenstøtet, hevder han.

Takfiri er et uttrykk som brukes om ekstreme sunnimuslimer, og særlig om ekstremistgruppen IS. Khojastehpour sier det er tegn på at medlemmer av IS kan ha vært involvert i de to drapene, ifølge lokale medier.

Ubekreftede videoopptak lagt ut i sosiale medier, angivelig filmet i Dorud, viser blodige demonstranter som bæres vekk fra folkemengden.

På Revolusjonsgardens kanal i den populære appen Telegram heter det at to personer ble drept og seks såret. Revolusjonsgarden skylder på «folk væpnet med jakt- og militærvåpen» og som «blandet seg inn blant demonstrantene og begynte å skyte mot folkemengden og guvernørens bygning».

– Skal straffes

Halvoffisielle konservative medier har bekreftet at det lørdag kveld fant sted et angrep mot et rådhus i Teheran og at demonstranter gikk til angrep mot banker og kommunale bygninger i andre byer i landet.

– De som forårsaker skade på offentlig eiendom og forstyrrer lov og orden må stilles til ansvar for sin oppførsel, sa innenriksminister Abdolrahman Rahmani Fazli på statlig fjernsyn søndag morgen.

– Spredningen av vold, frykt og terror kommer definitivt til å bli slått tilbake, la han til.

En tjenestemann i byen Arak, sørvest for Teheran, opplyser til nyhetsbyrået IRNA at 80 mennesker ble pågrepet der natt til søndag etter å ha forsøkt å ta seg inn i offentlige bygninger.

Iranske myndigheter hevder at mesteparten av meldingene om demonstrasjonene i sosiale medier har sin opprinnelse i Saudi-Arabia og blant eksiliranere bosatt i Europa. Myndighetene stengte derfor lørdag kveld internettgangen til mobiltelefoner. Tilgangen ble raskt gjenopprettet.

Rouhani

Demonstrasjonene begynte i landets nest største by Mashhad torsdag og spredte seg raskt til andre steder i landet. Forklarende motiver var misnøye over stigende priser og høy arbeidsledighet. Men Irans visepresident Eshaq Jahangiri hevdet lørdag at dette kun var påskudd for demonstrasjonene, og at det lå andre motiver bak. Noen av demonstrantene ropte «Død over Rouhani» og «død over diktatoren».

President Hassan Rouhani, som ble gjenvalgt i mai, har satt seg som mål å rydde opp i den kaotiske banksektoren, øke utenrikshandelen og få kontroll over inflasjonen.

Han har så langt ikke kommentert demonstrasjonene som nå har pågått i tre dager.

Trump

Det har derimot USAs president Donald Trump, som uttalte lørdag at «undertrykkende regimer ikke kan overleve for alltid».

– Verden følger med!, skrev han på Twitter.

Senere samme dag tvitret også visepresident Mike Pence.

– Tiden er inne for at regimet i Teheran avslutter sine terroristaktiviteter, korrupsjon og manglende respekt for menneskerettigheter, skrev Pence.

Det hvite hus' pressetalskvinne Sarah Sanders la til:

– Dagene da USA så en annen vei, er over.

Støttedemonstrasjoner

Men tilhengere av dagens regjering har også demonstrert. Lørdag møtte regimevennlige studenter opp til demonstrasjon ved universitetet i Teheran. Demonstrasjonen viste dermed at regimet også har fortsatt støtte i de konservative delene av samfunnet.

Rundt omkring i landet ble det dessuten holdt flere regjeringsvennlige demonstrasjoner lørdag morgen, for å markere seier over protestbølgen som utspant seg i 2009.

(©NTB)

Populært