Nyvalg i Italia 4. mars

Italias president Sergio Mattarella, her avbildet under en tale i Porto i Portugal tidligere denne måneden, har oppløst nasjonalforsamlingen som ledd i arbeidet med å utlyse nyvalg. Foto: AP / NTB scanpix
Italias president Sergio Mattarella, her avbildet under en tale i Porto i Portugal tidligere denne måneden, har oppløst nasjonalforsamlingen som ledd i arbeidet med å utlyse nyvalg. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias president Sergio Mattarella har oppløst landets nasjonalforsamling. Nytt parlamentsvalg blir avholdt 4. mars neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattarella og statsminister Paolo Gentiloni undertegnet torsdag en resolusjon om oppløsning for parlamentets senat og underhus.

Beslutningen kommer etter at Mattarella holdt individuelle samtaler med statsministeren og talere fra parlamentets overhus og underhus.

Parlamentsvalget 4. mars blir trolig en kamp mellom Forza Italia, partiet til tidligere statsminister Silvio Berlusconi, Femstjernersbevegelsen (M5S) og Det demokratiske partiet (PD).

Koalisjonsregjering

Dagens koalisjonsregjering med PD i spissen kom til makten ved forrige valg i februar 2013.

Koalisjonen fikk 29,55 prosent av stemmene i det siste valget, så vidt over vippepunktet på 29,18 prosent. Enrico Letta ledet koalisjonen etter at partiets leder, Pierluigi Bersani, ikke var i stand til å danne en regjering.

Letta ble fjernet ti måneder senere i en politisk manøver utført av Matteo Renzi, som i sin tur trakk seg sist desember etter å ha satset sin regjering på en konstitusjonell folkeavstemning som slo feil. Renzi avsto regjeringen til sin utenriksminister Paolo Gentiloni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gentiloni kom med en klar advarsel i forkant av det neste valget.

– Jo mer valgkampen fjerner seg fra å spille på frykt, jo bedre blir det for landet, sa han.

Berlusconi

Det styrende demokratiske partiet ble splittet og svekket etter Renzis avgang for et år siden. Forza Italia, ledet av tidligere statsminister Silvio Berlusconi, er låst i en kamp med Matteo Salvinis innvandringsfiendtlige, anti-EU sentrum-høyre-parti.

Mens Berlusconi ikke har mulighet til å komme i posisjon grunnet en dom for skattefusk, har Salvini satt seg selv opp som sitt partis toppkandidat.

Den politiske analytikeren Wolfango Piccoli sier at det sannsynlige resultatet av det neste valget er et vippeparlament der ingen av partiene har fått rent flertall.

– Ifølge meningsmålinger får sentrum-høyre 37 til 39 prosent av stemmene, Femstjernersbevegelsen har like under 30 prosent og Det demokratiske partiet er på vei ned mot mindre enn firedel av stemmene, sier han.