Influensautbruddet i gang over hele landet

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sesongens influensautbrudd har startet i alle landets regioner. Samtidig ventes det lav til moderat effekt av årets vaksine, opplyser Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge instituttet har laboratoriebekreftet influensa økt markant og det har vært en kraftig økning i antall påviste influensa A- og B-tilfeller de siste ukene.

Det forventes at utbruddet fortsetter å øke i ukene rundt jul og nyttår, men selve toppen er trolig ikke nådd før i januar. På landsbasis så er det nå likt antall influensa A (H3N2)- og influensa B-tilfeller.

– Influensa-B-viruset som nå er i sirkulasjon, er ikke det samme som er i vaksinene, så vi venter lav til moderat effekt av vaksinen i år, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

A-viruset som forårsaker halvparten av influensatilfellene er det samme som fjorårets. Det forventes derfor at en del av befolkningen er beskyttet mot dette fra før.

Så langt har flertallet av fylkene lav influensaaktivitet. Siden oktober er det meldt om to influensautbrudd i helseinstitusjoner.