Åpen for alle - alltid

Israelsk minister: Over ti land kontaktet om ambassadeflytting

Israel er i kontakt med «minst ti land» om mulig flytting av ambassader til Jerusalem, ifølge landets viseutenriksminister. Her en julenisse på muren som omgir gamlebyen i Jerusalem. Foto: Oded Balilty / AP / NTB scanpix
Israel er i kontakt med «minst ti land» om mulig flytting av ambassader til Jerusalem, ifølge landets viseutenriksminister. Her en julenisse på muren som omgir gamlebyen i Jerusalem. Foto: Oded Balilty / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel er i kontakt med «minst ti land» om mulig flytting av ambassader til Jerusalem, ifølge landets viseutenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er i kontakt med minst ti land, noen av dem i Europa, for å diskutere flyttingen, sa viseutenriksminister Tzipi Hotovely i et radiointervju mandag.

Uttalelsen kommer en dag etter at Guatemala sa de vil flytte sin ambassade til byen, et trekk palestinske tjenestemenn stemplet som «skammelig».

Kan utløse en bølge

Hotovely la til at president Donald Trumps uttalelse om at USA anerkjenner Jerusalem som landets hovedstad, ville utløse en bølge av lignende flytteprosesser.

– Hittil har vi bare sett begynnelsen, sa hun.

Hotovely nevnte ikke hvilke land det gjelder, men den statlige radioen viste til israelske diplomatiske kilder som har opplyst at Honduras, Filippinene, Romania og Sør-Sudan er blant landene som vurderer flytting.

Ingen land har for tiden sin ambassade i Jerusalem, men holder dem i Tel Aviv.

Guatemala flytter

Guatemalas president Jimmy Morales sa mandag at de begynner å flytte ambassaden i Israel til Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han skrev en melding til landets innbyggere på sin Facebook-side søndag. Der het det at han hadde snakket med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og at «et av de viktigste temaene var å returnere Guatemalas ambassade til Jerusalem.»

På mandag sa utenriksdepartementet at de var i gang med å gjennomføre ordren til de hadde fått.

– Utenriksdepartementet mottok en ordre fra presidenten og begynner prosessen med å gjennomføre denne utenrikspolitiske avgjørelsen, het det i en uttalelse.